Grahovo

Dodik i Vučić posjetili rodnu kuću Gavrila Principa

  • 13.09.2019. 17:09

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas su tokom posjete rodnoj kući Gavrila Principa u selu Obljaj u Bosanskom Grahovu istakli da će u narednom periodu biti pronađen način za njeno dodatno uređenje, kao i poboljšanje prilaza.

Vučić, koji se tokom posjete kući Gavrila Principa upisao u knjigu sjećanja, naveo je da će Srbija uvijek pomagati narodu Grahova i ovog kraja.

"Uveren sam da srpski narod nikada neće zaboraviti junačko delo Gavrila Principa", napisao je Vučić.

Dodika, Vučića, generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikolu Selakovića, ministra finansija Srbije Sinišu Malog, te zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikolu Špirića tokom posjete je dočekao delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBih Duško Radun.

U kući Gavrila Principa održan je i istorijski čas.

Jedan od potomaka Gavrilo Mile Princip je tokom obilaska Vučiću i Dodiku pokazao i fildžan koji je ponovo vraćen u kuću Gavrila Principa.

Predsjednik Srbije posjetio je i tročlanu porodicu Princip, koja živi pored kuće Gavrila Principa, a darivao je djecu iz porodice Čeko iz sela Obljaj.

Radun je na kraju Dodiku i Vučiću uručio poklone.

Obnovljena rodna kuća Gavrila Principa svečano je otvorena 28. juna 2014. godine, povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Odbor za obnovu kuće Gavrila Principa izrazio je zahvalnost tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Udruženju "Princip Srpski" iz Novog Sada i Zajednici Srba iz Milvokija, koji su materijalno pomogli obnovu.

U donjem dijelu kuće otvorena je muzejska postavka o Gavrilu Principu, dok je u gornjem rekonstruisan namještaj iz vremena u kojem se u njoj stanovalo.

Ispred kuće je tada otkrivena i spomen-bista Gavrilu Principu.

 

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!