Dodik: Hvala Srbiji na spremnosti da pomogne Republici Srpskoj i BiH

14:53, 23.03.2020.
Izvor: Tanjug
Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas, nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija spremna da pomogne Republici Srpskoj i BiH, kada je riječ o osnovnim životnim namirnicima, kao i o lijekovima i medicinskom materijalu, u borbi protiv virusa korona.

"Zahvalan sam predsjedniku Vučiću, sa kojim sam danas imao priliku da razgovaram o raznim modalitetima saradnje i pomoći, koja je potrebna Republici Srpskoj i BiH, kako bi se suočila i sanirala probleme u vezi sa virusom korona", rekao je Dodik.

 

On je istakao da Srbija, odnosno predsjednik Vučić, razumije probleme koje postoje u Republici Srpskoj i BiH.

"Srbija je spremna da pomogne i Republici Srpskoj i Federaciji BiH u pogledu isporuke određenih količina pšenice, kukuruza, soje, što je neophodno za prehranu stanovništva, kao i da se za fabriku "Bimal" u Brčkom obezbijedi količina potrebnnih repromaterijala, kako bi se obezbijedila stabilna proizvodnja ulja u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Dodik.

On je istakao da zahvaljući Srbiji i predsjedniku neće biti problema u vezi sa životno važnom robom, kao što je brašno, ulje, šećer..., ali i u vezi sa stočnom hranom.

Dodik je prenio da je sa Vučićem razgovarao i o tome na koji način bi mogli da se obezbijede određeni lijekovi i potrebni materijali za saniranje virusa korona.

"Srbija, naravno, ima svoje izazove i probleme, ali vjerujem, i obećano je, da će se sagledati mogućnosti, da ćemo narednih nekoliko dana biti obaviješteni o tim količinama i šta je moguće da se da, vezano za lijekove i medicinski materijal", rekao je Dodik.

On je istakao da je zahvalan predsjedniku Vučiću, što, i pored problema koji su i u Srbiji vidljivi kao i svuda u svijetu, ima pažnju i osjećaj za Republiku Srpsku i čitavu BiH.

Dodik je dodao da je obaviješten da je u Beograd stigao i zahtjev za pomoć iz Goražda, za isporuku određene medicinske opreme.

On je rekao da se sa tim, naravno saglasio i da vjeruje da će zahtjev biti uslišen, ali i naveo da bi takve zahteve trebalo centralizovati preko vlasti Republike Srpske i Federacije.

"To smo se dogovorili i na taj način ćemo se kretati u budućnosti", rekao je Dodik.