Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Građani pokazali da su heroji

  • 28.03.2020. 18:10

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je u vrijeme vanredne situacije veliki broj građana u Srpskoj, među kojima su na prvom mjestu zdravstveni radnici, pokazao da su pravi heroji.

Dodik je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima, pekarima, trgovcima i ostalim građanima koji se u svakodnevnom radu izlažu opasnosti od virusa korona.

"Ne možemo sada obećati da ćemo naći određene segmente stimulacije, ali nismo i nećemo zaboraviti da treba to da uradimo i ukoliko nam se ukaže prilika, učinićemo to", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istakao da je glavni cilj da se zdravstveni sistem i ustanove zaštite od virusa da bi zaražene imao ko da liječi i da bi se spriječio kolaps čitavog sistema.

Od Srbije, kaže, očekuje pomoć u pogledu donacije određenih lijekova i medicinskih sredstava, ali najvažnije je da ostane slobodan pristup lijekovima i opremi koji se proizvode u ovoj zemlji.

"Cilj je da nam to bude dostupno kao domaćim kupcima, jer je veliki problem danas što su tržišta zatvorena i nemate gdje da kupite iako imate novac", rekao je Dodik.

Govoreći o pomoći od Rusije, Dodik je rekao da su razgovori o tome u toku, te ocijenio dobrim što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH donijela odluku da se mogu uvoziti lijekovi iz Rusije.

"To su lijekovi koje Rusija izvozi u Evropu i koje mi dobijamo 25 ili 30 odsto skuplje nego što ćemo ih dobijati sada iz Rusije", rekao je Dodik i dodao da bi ugovori o nabavci tih lijekova sada bili gotovi da je odluka donesena prije pet mjeseci.

On je ocijenio da se trijaža na graničnim prelazima za građane koji stižu u Republiku Srpsku i BiH pokazala kao dobro rješenje i primjenjivaće se do kraja krize.

"Imali smo značajan priliv građana i svi treba da prođu trijažu, koja podrazumijeva ljekarski pregled i uzimanje uzoraka za testiranje, da čekaju rezultate zatim se oni, koji pokažu simptome, zadržavaju u karantinu na licu mjesta, a one bez simptoma moraju da preuzmu lokalne opštine, koje im organizuju transport do karantina", naveo je Dodik.

Dodik je istakao i da veliko priznanje treba odati vozačima kamiona, koji su bili izloženi različitim neprijatnim situacijama na graničnim prelazima i po nekoliko dana čekaju na prelazak.

On je naveo da je sada situacija mnogo bolja, jer su i susjedne zemlje usaglasile sistem, te očekuje da se u ovoj oblasti sve počne normalizovati.

Dodik je istakao da se već sada mora razmišljati daleko unapred, te na prvom mjestu podržati poljoprivredne proizvođače, koji treba da zasiju što više zemlje.

"Obezbijeđeno je oko 9.000 paketa sjemena i zaštitnih sredstava za poljoprivrednike, vrijednosti od po 250 KM, sa ciljem da zasijemo dovoljno i da nam naredna zima bude obezbijeđena u tom pogledu", rekao je Dodik.

Kada je riječ o građanima Republike Srpske i BiH koji žive u inostranstvu, Dodik je rekao da je sada već jasno da treba da ostanu tamo gdje su.

"Veliki broj naših ljudi tamo su dobili otkaze, kao i smanjenje radnih prava i treba razumjeti te ljude. Čak i oni koji su iz inostranstva došli ovde i donijeli virus to nisu uradili namjerno, ali moramo na svako žarište koje se pojavi u Srpskoj i BiH rigorozno reagovati, jer je to jedini način da se ovaj virus zaustavi", rekao je Dodik.

On je izrazio nezadovoljstvo što BiH nije preduzela mjere da se svi segmenti sistema, kao što je Centralna banka, angažuju u rješavanju situacije.

"Centralna banka je ostala potpuno nezainteresovana u pogledu bilo kakvih okolnosti u vezi sa plaćanjem prema inostranstvu, a da ne pominjem stimulanse za kupovinu opreme za Republiku Srpsku i Federaciju BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da Centralna banka ima ingerencije da određuje stope u vezi sa obaveznom rezervom za rad poslovnih banaka.

"U ovom trenutku imamo 5,6 milijardi novca koji po stopi od 10 odsto poslovne banke drže pasivnim, te ako smanjite stopu onda imate slobodan novac", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će uvođenjem vanrednog stanja predsjednik Republike Željka Cvijanović biti u prilici da za zakone koje bi trebalo da donese Narodna skupština na prijedlog Vlade, proglasi uredbu sa zakonskom snagom.

"Imamo i niz mjera koje su u vezi sa regulisanjem radno-pravnog statusa, kako bismo se zaštitili od raznih tužbi nakon što prođe ova vanredna situacija", rekao je Dodik.

On je poručio građanima da situacija nije tragična, nego da je potrebno povećati odgovornost kako bi se što više smanjili gubici ljudskih života, te sanirali gubici u privredi.

"Pokušaćemo da gubici i štete budu stvar svih nas. Pokazali smo svoju humanost samim tim što smo omogućili svima koji su oboljeli da budu zdravstveno zbrinuti, bez obzira da li su osigurani ili ne, a toga nema ni u mnogo razvijenijim zemljama", naglasio je Dodik.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.