Branko Radun

Dodik glas razuma u BiH

  • 28.01.2019. 20:58

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji će se sutra u Briselu sastati sa evropskim zvaničnicima, predstavlja glas razuma u BiH i njegova politika zapravo stabilizuje BiH, za razliku od njegovih kolega u Predsjedništvu BiH Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, kaže politički analitičar Branko Radun.

Radun ističe da je najavljena inicijativa SDA za preispitivanje imena Republika Srpska zapravo udar na temelje dejtonske BiH. 

"Ne znam da li su Bošnjaci bili svesni mogućih posledica takve inicijative ili ih to i ne zanima. To je dobro pitanje. U tom kontekstu, Dodik deluje u BiH kao glas razuma jer Sarajevo koje kontroliše taj bošnjački deo BiH ima pretenzije da kontroliše i srpski i hrvatski, a tom hegemonističkom politikom neprekidno se destabilizuje BiH", rekao je Radun Srni. 

On kaže da, koliko to god paradoksalno zvučalo, Dodik i njegova politika zapravo stabilizuju BiH i ističe da Hrvati u BiH u njegovoj politici vide vrstu garancije opstanka na tom prostoru. 

"Oni /Hrvati/ u Republici Srpskoj i Dodiku vide neku vrstu garancije i svog opstanka na prostoru BiH. BiH najviše ruše oni koji se najviše busaju u prsa za BiH, a najviše je brane oni koji su, poput Dodika, formalno imali negativan stav prema BiH", smatra Radun. 

On je naveo da Bošnjaci sada zapravo imaju dva predstavnika u Predsjedništvu BiH, te ističe da su toga svjesni i Hrvati, koji sada u Dodiku vide i svog predstavnika jer više brani njihove interese u BiH, nego Komšić. 

"Sve su to apsurdi BiH", konstatovao je Radun. 

On smatra da je "BiH nemoguća misija" i da se shvata kao "neuspjeli eksperiment i nakaradna tvorevina koja u Evropi ima nizak rejting". 

"Tako da malu težinu imaju i politički stavovi koje nose predstavnici BiH. Za to je, pre svega, krivo Sarajevo koje teži dominaciji nad Banjalukom i Mostarom, odnosno nad Srbima i Hrvatima. To trajno destabilizuje BiH i time se na neki način preti novim sukobima", navodi Radun.