Vojna neutralnost prioritet SNSD-a

Dodik: EU očekuje da što prije formiramo vlast, bez uslovljavanja

  • 05.03.2019. 16:25

"SNSD ostaje privržen rezoluciji o vojnoj neutralnosti i taj princip nećemo žrtvovati ni za kakav drugi politički princip, pa ni za formiranje vlasti na nivou BiH", kategoričan je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Lider SNSD-a ističe da je većina pitanja oko vlasti riješena, ali da se sutra sastaje sa Draganom Čovićem (HDZ) i Bakirom Izetbegovićem (SDA) da riješe preostale dileme - računajući tu i NATO put BiH, na čemu SDA insistira.

Dodik podsjeća da SNSD još od 2005. zagovara demilitarizaciju BiH, i da ne žele da BiH bude dio bilo kakvog vojnog saveza.

"Mi izlazimo iz toga, nismo bili dio priprema tog plana, sve što je učinjeno na izradi tog plana je bilo mimo nas iz SNSD-a. Sve odluke koje su ranije donesene imale su za cilj da se ojača ili trasira put za razne vrste integracija, pa i za neku priču o saradnji za NATO-om", ističe Dodik.

Dodik naglašava da su mu u Briselu visoki zvaničnici EU stavili do znanja da žele da vlast u BiH bude formirana u narednih nekoliko sedmica - i to bez uslovljavanja bilo kojim pitanjem, pa i MAP-om.

"Ako SDA želi da drži BiH kao taoca situacije u kojoj su predsjedavajući Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH isti čovjek, to je njihov problem i njihova politička odluka", smatra Dodik.

Dodik je naglasio da nikakav koalicioni sporazum neće biti potpisan sa SDA, nego da će oni zajednički funkcionisati samo kao dio tehničkog procesa sastavljanja vlasti na nivou BiH.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић