Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Džaferović će još dugo da me gleda

  • 01.09.2021. 17:12

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas će ga još dugo gledati bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i da Republika Srpska neće podleći pritiscima da prihvati novog visokog predstavnika.

- Samo ću poručiti Džaferoviću - nisam baš sretan što ga gledam tamo, ali on će mene još dugo gledati ovdje - rekao je Dodik novinarima u Ribniku nakon što je Džaferović pozvao nelegalno imenovanog visokog predstavnika Kristijana Šmita da pokrene pitanje Dodikove smjene.

Dodik je povodom toga rekao da, kada se sve razložno pogleda, to znači samo jedno - da muslimani očekuju da visoki predstavnik samo radi ono što oni hoće i da se i do sada dešavalo da su visoki predstavnici samo radili ono što su muslimani tražili.

Prema njegovim riječima, od 1995. godine, od kada je uvedena institucija visokog predstavnika, nema nijednog akta u interesu Republike Srpske.

- Sve je bilo protiv nas, prema tome nema nijednog razloga da uvažavamo takve institucije, takve visoke predstavnike, takve takozvane visoke predstavnike - istakao je Dodik.

On je rekao i da se sa Kristijanom Šmitom, koga Republika Srpska ne prihvata kao novog visokog predstavnika, može razgovarati ako se on identifikuje kao predstavnik Kvinte ili grupe zemalja koje su ga izbarale ili ako se predstavi kao njemački izaslanik, ali da ne može ako je visoki predstavnik.

- On nije visoki predstavnik, nećemo podleći pritiscima. Mislim da je to pitanje za nas "biti ili ne biti" - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je bolje odmah potpisati kapituaciju ako prihvatimo da se na ovaj način nama upravlja, vlada, da se može pojaviti stranac kojeg izabere grupa zemalja i ovdje donosi zakone, mijenja, ima neko pravo.

- Onda je bolje da nas nema, bolje odmah dignuti ruke i reći doviđenja od ovoga - istakao je Dodik i dodao je to oni, jednostavno, moraju da razumiju.

Dodik je ponovio da visoki predstavnik ovdje može doći samo čovjek koji je imenovan Rezolucijom Savjeta bezbjednosti i ništa drugo, iako mu je poznato da iza njega stoji ogromna sila, poput Amerike, Njemačke, EU, nekih drugih zemalja.

- Ali, imate trenutak u istoriji kada je za neki narod nešto nepravda, a u ovom slučaju je nepravda da vi nama šaljete čovjeka bez Rezolucije Savjeta bezbjednosti da upravlja sa nama. Nećemo da prihvatimo, kakav bi mi narod bili da to prihvatimo - pojasnio je Dodik.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)