Niko ne može pobijediti uslovljavanjem

Dodik: Evropski put okuplja sve političke opcije u BiH

  • 22.01.2019. 20:41

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da i da je to promašena politika, te da pitanje puta ka NATO-U nije na dnevnom redu, već da je to formiranje organa BiH.

Dodik je za "Al džazira Balkan" ocijenio da su ona pitanja o kojima ima saglasnosti u BiH važnija od onih o kojima saglasnosti nema, poput pitanja NATO-A. 

"Vjerujem da evropski put još okuplja sve političke strukture u BiH i da možemo da radimo na pitanjima reformske agende u vezi sa ekonomskim pitanjima koja su u nadležnosti različitih nivoa vlasti - od zajedničkih institucija sve do entiteta, odnosno sve do opština", ocijenio je Dodik. 

On je istakao da bi trebalo učiniti sve da se ojača fiskalni i finansijski sistem u BiH, uključujući i afirmisanje uloge Centralne banke BiH koja bi trebalo da podrži razvoj društva u cjelini svojim operacijama na unutrašnjem tržištu. 

"To su stvari o kojima se slažemo", konstatovao je Dodik i dodao da bi funkcionisanje institucija BiH trebalo da bude u većem interesu onih koji stalno zagovaraju stabilnu BiH, nego Republici Srpskoj. 

Dodik je podsjetio da je davno istekao rok od 15 dana za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

"Ono što je nesporno, što je bilo jasno nakon konsultacija sa svim političkim partijama, jeste da kandidat bude Srbin i mi smo kao najveća parlamentarna grupa iz Republike Srpske rekli da je to Zoran Tegeltija. Nismo čuli ime ni jednog drugog kandata sa bilo koje strane", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, potrebno je formirati Savjet ministara i u okviru njega graditi zajedničke politike i diskutovati o razlikama u BiH. 

On je podsjetio da u BiH postoje različiti pogledi na istoriju, pa tako i na pitanje puta ka NATO-u ili centralizacije. 

"Mi smatramo da visoka autonomija dobijena Ustavom BiH treba biti sačuvana što se tiče Republike Srpske. U istoriji nema primjera da su visoko autonomne, federalne jedinice poput Republike Srpske izgubile ili same ukinule svoje autonomije, one su je po pravilu ojačavale i postavljale na sadržajno viši nivo", istakao je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je svoj stav da je situacija u BiH zbog prisustva visokog predstavnika neuporediva sa drugim zemljama. 

"Mi imamo prisustvo i protektorat međunarodne zajednice i tu postoji visoki predstavnik `na čekanju`, koji je dokaz više nekog nepovjerenja međunarodne zajednice u BiH, nego što je to dokaz njihove pomoći BiH", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica ne pomaže BiH, zbog čega visoki prestavnik odavde mora da ode, kao što mora da odu trojica sudija iz Ustavnog suda BiH kako bi bio formiran suvereni Ustavni sud u kojem bi odlučivali državljani BiH. 

"Tako se i moglo desiti da Ustavni sud postane organ koji kreira i donosi Ustav i mijenja ga, a ne da bude onaj koji tumači Ustav", dodao je Dodik. 

On je istakao da je spreman da se raščiste sve nejasnoće u BiH, uključujući želje Bošnjaka i Hrvata, koji se osjećaju majorizovanim i poniženim. 

"Tako isto očekujem da će se razumjeti i srpska strana, koja poštuje Ustav i Dejtonski sporazum", dodao je Dodik. 

Kao predsjednik SNSD-a on je rekao da će ova stranka učestvovati u izmjenama Izbornog zakona BiH koje zagovara HDZ. 

"SNSD će učestvovati u tome i mi smo spremni da to podržimo. Mislim da bi trebalo da se onemogući da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugom narodu i tu je hrvatski narod u pravu", poručio je Dodik. 

On je dodao da je ustavna pozicija da Republika Srpska bira srpskog člana Predsjedništva BiH, a Federacija hrvatskog i bošnjačkog člana. 

"Srpska je rekla da ostaje pri neposrednom izboru srpskog člana Predsjedništva, ali mi ne možemo odrediti šta će biti u FBiH. To je njena odluka i mi ćemo je poštovati, kako god da se dogovore Hrvati i Bošnjaci, ali smatramo da nije dobro da se desi da jedan narod bira predstavnika drugom narodu", zaključio je Dodik.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?