Zvaničnici Srpske čestitali Kurban-bajram

11:37, 09.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovjesti predstojeći praznik Kurban-bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim.

"Želim vam da Kurban-bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznik donese mir i radost u vaše domove", navodi se u čestitki koju je srpski član Predsjedništva BiH uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH.

Dodik je naglasio da svaki vjerski praznik treba da bude u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti i podsticaj za sve koji ga proslavljaju da stvaraju bolju, srećniju i napredniju budućnost svih građana BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih muslimanskih praznika, vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH upućujem srdačne čestitke. Neka radost ovog velikog praznika ispune srca i nadahnu da činjenjem dobrih dijela i blagodarenjem Bogu složno djelujemo za bolju budućnost svih naših naroda, radujući se zajedno svakom uspjehu", naglasio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je danas predstojeći Kurban-bajram svim muslimanima u BiH i poželio da praznik bude snažan podsticaj za njegovanje dobrih međukonfesionalnih odnosa i izgradnju boljeg života.

Višković je u bajramskoj čestitki poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima poželio da ovaj veliki muslimanski praznik proslave u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju, saopšteo je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću. 

"Neka bi nastupajući praznik bio, ne samo prilika za darivanje i pomoć potrebitima, već i snažan podsticaj za njegu dobrih međukonfesionalnih odnosa i izgradnju boljeg života u BiH", navodi Višković u čestitki. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram sa željom da ga proslave u miru, zdravlju i radosti.

Čestitka je upućena poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima. 

"Neka nastupajući praznik darivanja i solidarnosti sa drugima, bude prilika da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i duhovni podstrek za vjersku toleranciju i međusobno razumijevanje, koji su pretpostavka za svaki napredak i bolji život, kako svakog pojedinca, tako i za društvo u cjelini", naveo je Čubrilović u čestitki. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je islamskim vjernicima predstojeći Kurban-bajram, poručivši da taj praznik treba da bude ne samo prilika za darivanje i pomoć onima kojima je potrebna, nego i snažan podstrek za međusobno uvažavanje, razumijevanje i praštanje.

Cvijanovićeva je čestitku uputila poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću i svim islamskim vjernicima u Republici Srpskoj i BiH. 

"Vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH povodom nastupajućeg praznika Kurban-bajrama upućujem iskrene čestitke sa željom da praznične dane provedete u zdravlju, miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima", navodi se u čestitki Cvijanovićeve. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je danas predstojeći Kurban-bajram vjernicima Islamske zajednice u BiH, sa željom da praznik proslave u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti.

On je čestitku uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću, te sugrađanima koji slave ovaj praznik. 

"Vama, svim službenicima Islamske zajednice, vašim vjernicima i našim sugrađanima koji slave Kurban-bajram, upućujem najiskrenije čestitke. Želim da praznik provedete u miru, dobrom zdravlju, duhovnom blagostanju i radosti, okruženi porodicom i prijateljima", naveo je Radojičić u čestitki. 

Prema kalendaru Islamske zajednice, prvi dan Kurban-bajrama ove godine obilježava se u nedjelju, 11. avgusta. 

Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve. 

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela. Porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnim i ugroženima.