Pres konferencija Dodika i Orbana

Dodik: Budimpešta i Banjaluka mogu da razviju mnogo obimnije odnose

  • 18.06.2019. 14:37

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Mađarske, Viktorom Orbanom, da politika te zemlje podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH. Mađarski premijer je poručio da će ta zemlja podržati očuvanje jedinstva BiH, ali da će biti rađeno i na jačanju odnosa Budimpešte i Banjaluke.

Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju. 

"Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti. 

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem. 

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Orban je rekao da je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zaključeno da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć. 

"Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda", istakao je Orban u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom nakon trodnevne posjete Mađarskoj.

Pogledajte snimak pres konferencije!

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)