Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Branim dejtonsku, a rušim antidejtonsku BiH

  • 11.03.2021. 22:31

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da brani dejtonsku BiH, a ovu antidejtonsku ruši, te da je neuspješan pokušaj da kroz BiH nametnu majorizaciju Srba.

"Iskoristiću svaki način koji se ukaže da srušim antidejtonsku BiH. Nas onemogućavaju da se razvijamo demokratski, ekonomski i uzeli su nam sva prava", rekao je Dodik za "Prvu TV" u Crnoj Gori.

Dodik je rekao da ne razumije duh Dejtona, ali da zna šta je Dejtonski sporazum i da njega poštuje.

On je ocijenio da je BiH neodrživa i propala zemlja, te projekat međunarodnog faktora, kao i da je međunarodni predstavnik u BiH "najveći blef međunarodne zajednice".

"Kada god dođe neki strani ambasador ponavlja se ista priča da se majorizuju Srbi i Hrvati, a da se sve centralizuje. Srbi za to nemaju razloga, Republika Srpska ima svoju liniju, granicu prema drugom entitetu i mislim da će ta granica biti međunarodna", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srbi, kao konstitutivan narod u BiH, imaju pravo na samoopredjeljenje.

"Referendum je realan i nikada ne smijemo ostati bez te realnosti, ali moramo biti ozbiljni ljudi. Moramo imati istorijsko strpljenje. Kada bi raspisali referendum za samostalnom Republikom Srpskom povezanom sa Srbijom i državnom zajednicom sa Srbijom, ali ne da u toj integraciji izgubimo Srpsku nama ne treba međunarodno priznanje, jer je Srbija nezavisna država", rekao je Dodik.

Ocijenivši da je istorija BiH tragična, Dodik je ukazao da Srbi, Hrvati i Muslimani nikada u istoriji nisu bili na istoj strani, nego uvjek suprotno.

"Pokušati da kroz BiH nametnu majorizaciju Srba je neuspješan. Prije će se Evropa raspasti, nego što će BiH ući u EU", poručio je Dodik.

On je naglasio da je najveći nacionalni interes Srbije - Republika Srpska u kojoj živi milion i po Srba, kao i da Kosovo bude integrisao u sastav Srbije.

Odgovarajući na pitanje o srpskom svijetu, Dodik je rekao da je integracija najveći stepen zaštite Srba.

"Drago mi je što je Srbija utvrdila da je njen prioritet Republika Srpska i da brani Republiku Srpsku. Tamo gdje postoji srpski narod tamo i Srbija ima svoj državni interes. Moramo štititi i Srbe u Crnoj Gori i to je državni interes Srbije", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Srbi u BiH neće dozvoliti da BiH uđe u NATO.

"To je završeno. NATO je bombardovao Srbe osiromašenim uranijum i strašno je gledati u bolnicama djecu koja su oboljela od posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su sve pokušali da ga sruše, ali da ga je narod ponovo izabrao, a da njegov protivkandidat Mladen Ivanić ima kontakte sa britanskim službama.

"Vjerujem u identitet srpskog naroda i borim se za njegovu vjeru, jezik, pismo, slavu", rekao je Dodik.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.