Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Bošnjački političari žele da ovladaju Centralnom bankom BiH

  • 06.11.2019. 19:04

Bošnjački političari žele da ovladaju Centralnom bankom tako što blokiraju izbor dva srpska predstavnika u Upravnom odboru banke, upozorava srpski član predsjendištva BiH Milorad Dodik.

Najglasniji u toj priči je bošnjački član Predsjeništva Šefik Džaferović, kaže Dodik.  Podsjeća da je Predsjedništvo prije nekoliko mjeseci razrješilo dužnosti dva člana upravnog odbora Centralne banke, te da je nakon žalbi pojedinica Sud odredio privremenu mjeru zabrane sporvođenja te odluke. Prije nekoliko dana Sud je poništio takvu odluku.

"Nedostajući član Upravnog odbora mora odmah da bude popunjen. U skladu sa članom osam tog zakona. A član osam tog zakona kaže, Centralna banka ima Upravni odbor od pet članova. Ovdje se radi o spekulaciji da od preostala tri člana Upravnog odbora odlučuju o poslovima Centralne banke u kojem nema više Srba", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Ne samo da su se članovi predsjeništva BiH mimoišli po pitanju Centralne banke, već i oko formiranja vlasti BiH. Mukotrpni razgovori sinić su trajali satima, ali bezuspješno, kaže Dodik. Izlazak iz paralisanog stanja BiH nije ni na vidiki, jer članovi predjeništva ni danas nisu postigli jedinstvo kad je upitanju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. 

Milorad Dodik još jednom je podvukao crtu kad je upitanju put u NATO i poručio da od ANP-a nema ništa. Prstom upire u SDA-a kao jedinog krivca za trenutno stanje na nivou BiH, ali i u Federaciji BiH. 

"Jedini zajendički imenitelj svih kriza u pogledu nerješavanja pitanja Savjeta minsitara je SDA i na niovu BiH i na nivou Federacije kao i na nivou nekih kantona. U svakom slučaju je vidljivo da je nemoguće održati tezu određenim blokadama na nivou BiH, a da imate nerješen problem vezano za funkcionisanje institucija FBiH", istakao je Dodik. 

Nakon više propalih pokušaja da se formira Vlast u BiH, Dodik poručuje da je tu kraj. Više, kaže neće inicirati sastanke sa liderima SDA i HDZ-a. Jasan je srpski član Predsjendištva BiH i lider SNSD-a i kad je pitanju Parlament BiH, koji, kako kaže neće biti odblokiran sve dok se ne formira Savjet ministara. Bošnjačka strana je uzurpirala vlast u BiH, što dokazuje i činjenica da već devet godina na čelu Savjeta ministara nije bio Srbin. 

"Inače da bi dozvoljavali izabrali bi Mirka Šarovića kako oni kažu da mogu. Ali eto neće ni njega da izaberu. Dakle nemate šta da govorite osim toga da oni smatraju da je pravna država bazira se na uzurpaciji vlasti da jedan čovjek bude predsjedavajući Parlamenta i predsjedavajući Savjeta ministara. I to je njima pravna država u BiH", naglasio je Dodik. 

Jedino oko čega je danas bilo saglasnosti svih članova Predsjeništva je da su potrebne izmjene pravosudnog sistema u BiH, sistema javnih nabavki i rješavanja migrantske krize. O tim, ali brojnim drugim pitanjima, uskoro bi mogle da razgovaraju Republika Srpska i FBiH. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос