Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH

Dodik Borelju: U Srpskoj neće biti kampova za migrante

  • 12.01.2021. 19:36

Migrantskih centara neće biti na teritoriji Srpske. Ponovio je to predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik Žozepu Borelju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku tražio je u telefonskom razgovoru sa Dodikom da se prihvatni centri rasporede po cijeloj BiH. Srpska na to neće pristati, i neće uzeti novac za te namjene, jasan je Dodik.

"Danas, jutros sam saznao da su oni dali novac, EU, putem nekih privatnih kompanija, dakle ne institucija BiH, ili FBiH ili Srpske i tu postoje razne kalkulacije o zloupotrebi tih sredstava i da sve to skupa predstavlja jedan ozbiljan problem", rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH. 

Neuspjeh u pronalaženju održivih rješenja za potrebe migranata mogao bi da ima ozbiljne posljedice po ugled BiH. Upozorio je na to u jučerašnjem telefonskom razgovoru sa Dodikom, Žosep Borelj. 

"EU je u više navrata pozivala vlasti BiH da pojačaju napore u suočavanju sa teškom humanitatnom situacijom u Unsko-sanskom kantonu i da obezbijede osnovne uslove za život svih koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uslovima", istakao je Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku. 

Humaniji uslovi za boravak migranata moraju da budu obezbijeđeni, saglasan je sa tim i Milorad Dodik. Na pitanje zašto "Bira" nije otvorena, Dodik Borelju odgovara da o tome treba da odlučuje neko drugi.

"To nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se "Bira" nalazi u Federaciji BiH koja treba da rješava ovo pitanje. Mi nemamo ništa sa tim i ne moćžemo ništa o tome učiniti", naglasio je Dodik.

Građani Bihaća ne žele migrante u "Biri", odakle su u oktobru svi preseljeni u "Lipu". Tamo su migranti u decembru zapalili šatore, pa ih je skoro 1.400 ostalo pod vedrim nebom. Prije par dana su pripadnici Oružanih snaga montirali privremene šatore u "Lipi" u koje dobar dio migranata i dalje odbija da uđe.
 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)