Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Borel izgleda da nije upoznat sa sadržajem Dejtonskog sporazuma

11:31, 20.11.2020.
Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komiisje Žozef Borel, koji sutra dolazi u Sarajevo na obilježavanje 25 godina od Dejtonskog sporazuma, izgleda nije upoznat o sadržaju Dejtonskog sporazuma.

- U kolumni koju je pisao za federalne medije analizirajući stanje u BiH, Borel nijednom rječju ne spominje suštinu Dejtonskog sporazuma, entitete i narode koje očigledno ne poznaje, već pominje ljude, što je veliki propust s obzirom na visoku evropsku funkciju koju obavlja - istakao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše Borelovu kolumnu objavljenu u federalnim medijima a u kojoj govori o nekoj navodnoj centralizovanoj BiH, ignorišući postojanje tri konstitutivna naroda u BiH.

Dodik je ocijenio da je takvo njegovo nepoznavanje Dejtonskog sporazuma bez sumnje propust koji se događa upravo u momentu kada dolazi da obilježi 25 godina tog sporazuma i Ustava, koji jasno kažu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Borel je tako na svoju ruku, u svojoj kolumni, isključio entitete i narode, a govori, prema onome što je napisao, o nekoj centralizovanoj BiH koja kao takva ne postoji. Razlike između Borela i Predsjedništva BiH očigledno su velike - ukazao je Dodik.

Dodik je istakao da je Borel posebnu neupućenost, neznanje, ali i tendecioznost iskazao u dijelu kolumne gdje govori o navodnom genocidu u BiH.

- Borel bi morao da zna da o tome nema odluke nijednog organa u BiH, kao što bi trebalo da zna da u BiH postoji srpski narod koji ne priznaje i nikada neće priznati lažne optužbe o navodnom gencidu tokom proteklog rata.
To treba poštovati, a ne ignorisati, jer je riječ o konstitutivnom narodu u BiH, a ne da nasjeda na priču samo jednog naroda - poručio je Dodik.

On je konstatovao da upravo Borel koristi retoriku istirijskog revizionizma, koju koristi i jedan narod u BiH da bi krivotvorili istorijske fakte.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva ocijenio je da, prema svemu tome, nema sumnje da će za sutra najavljeni sastanak sa članovima Predsjedništvom BiH biti opterećen tim razlikama u poimanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH.