Dodik: Bisera Turković provodi politiku jedne partije i jednog naroda

  • 15.10.2020. 17:58

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ u Savjetu ministara ministarstvo jednog naroda i jedne političke partije – SDA, te da ministar inostranih poslova Bisera Turković nema njegovu podršku za svoj rad ako ga ne koriguje.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ocijenio da Turkovićeva sprovodi uzurpatorsku i antiustavnu politiku, ističući da će, ukoliko se to ne promijeni, ovo pitanje biti pokrenuto u Savjetu ministara, te Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ukazujući da je prema Ustavu Predsjedništvo zaduženo za spoljnu politiku BiH, a da su Savjet ministara, a samim tim i MIP pomoćni organ Predsjedništva, Dodik je podsjeto da je Turkovićeva u više navrata postupila samovoljno, zanemarujući ustavna prava i dužnosti.

"Ako Predsjedništvo nešto odluči ili ne odluči, to MIP mora da poštuje. Ako se zatraži neko izjašnjenje Predsjedništva, a Predsjedništvo se ne izjasni, onda je MIP dužan da obavijesti međunarodne forume da BiH nema stav, a ne da odlučuje u ime Predsjedništva BiH, što je činila nekoliko navrata", rekao je Dodik.

Navodeći da je na njegov zahtjev danas Predsjedništvo raspravljalo o samoinicijativnom ponašanju Turkovićeve, Dodik je rekao da Turkovićeva zanemaruje ustavna prava i dužnosti.

"Turkovićeva je dala nekoliko saglasnosti mimo Predsjedništva, čime je pokazala da ne poštuje ni Predsjedništvo, ni Ustav", rekao je Dodik.

Kao primjer naveo je samovoljno odlučivanje Turkovićeve o tome čiju će poštu članova Predsjedništva BiH proslijediti, a čiju ne, kao što je bio slučaj sa njegovim pismom ambasadorima BiH povodom 1. marta.

Dodik je rekao da je to bio prvi put da se srpski član Predsjedništva obrati ambasadorima ovim povodom, "ali je ona tražila stav da li Predsjedništvo stoji iza toga".

"Kada je rekla da ga nije dobila, pitao sam da li je tražila stav kada se /bošnjački član Šefik/ DŽaferović u vezi sa Srebrenicom, mimo stava Predsjedništva, obratio vladama širom svijeta. Naravno da nije", istakao je Dodik, konstatujući da Turkovićeva pokušava da u MIP uvede duple standarde i da bude iznad svega.

On je naveo da je Predsjedništvo jedino koje odlučuje o koordinisanju politika BiH sa EU, ali da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara ni to ne poštuje.

"Na prvih šest pozicija u MIP-u nema Srba", naveo je Dodik i dodao da je predložio zaključak da Turkovićeva mora da vodi računa o nacionalnoj zastupljenosti u ovom ministarstvu.

Dodik je ocijenio da je današnja rasprava o radu Turkovićeve pokazala da su tačne sve iznesene zamjerke i da ona pokušava da uvede duple standarde i bude iznad svega.

"Što se mene tiče nema podršku za svoj rad ako ga ne koriguje", istakao je Dodik.

Navodeći da Turkovićeva u svom radu pokušava da sprovede Rezoluciju koju je na svom kongresu donijela SDA, Dodik je poručio da je to neprihvatljivo i da neće proći.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo je danas usvojilo izjavu u vezi sa mogućim dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU, pri čemu je zatraženo da se poštuju procedure i mehanizam koordinacije.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo ocijenilo važnim investicioni paket koji je EU odobrila za BiH i zahvalilo za taj paket.

"Izvršili smo i nekoliko imenovanja, dali agremane ambasadorima Rusije, Rumunije i nekim drugim koji će doći u BiH", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva istakao je da je posebno razgovarano o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, čiji je izvještaj odbijen.

Dodik je naveo da se u Komisiji ne poštuje nacionalna struktura i da je u njoj samo 12 odsto Srba, te da ima mnogo zaposlenih koji su za penzionisanje ili onih koji rade mimo zakona po ugovoru o djelu.

"U Komisiji je opšti javašluk i nekontrolisano stanje", naglasio je Dodik i zatražio intervenciju nadležnih institucija.

Тагови: