Predsjednik SNSD-a

Dodik: BiH smetnja za razvoj entiteta i kantona

  • 03.02.2019. 15:31

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da međunarodni protektorat mora da prestanese u BiH, koja se danas pokazuje kao smetnja za razvoj bilo kojeg naroda, entiteta ili kantona.

"Ono što su činili međunarodni protektori u posljednjih 20 godina u suštini nije pomoglo nikome, već je odmoglo mnogo", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci. 

Prema njegovim riječima, da je bilo primjene izvornog Dejtonskog sporazuma, sigurno bi danas bile konstituisane snažne jedinice koje čine BiH i mogle su da ostvare svoj razvoj. 

"Svih ovih godina, zbog napada i ponašanja visokog predstavnika koji je masovno kriminalno kršio međunarodni ugovor, došli smo u situaciju da imamo potpunu paralizu na nivou BiH, bez ijedne ideje šta BiH znači sutra", istakao je Dodik. 

On je rekao da samo postoje pojedinačne ideje - Bošnjaci misle da treba da nestane Republika Srpska i da BiH bude cjelovita, a da Sarajevo postane epicentar svih dešavanja. 

"Hrvati su potpuno nezadovoljni stanjem u Federaciji BiH i žele najradije, kada bi bili u mogućnosti, da formiraju svoju teritorijalno-političku cjelinu, a mi Srbi ne vidimo nikakvu budućnost u BiH u kojoj samo postoji arogancija međunarodnog faktora i ideologija neoliberalizma koja pokušava ovdje da nas utrpa u neku smjesu koja ne može da funkcioniše i da izrodi ništa dobro", pojasnio je Dodik. 

Dodik smatra da će vrijeme koje dolazi etablirati ponovo razgovore tri naroda o tome kako će se ići dalje u BiH, jer ovo, kako je rekao, sigurno nije način na koji se može kretati BiH i osigurati uspjeh svih. 

Komentarišući mogućnost formiranja zajedničkog političkog bloka stranaka iz Republike Srpske u Sarajevu, Dodik je rekao da SNSD, kao odgovorna partija, za Republiku Srpsku, za slobodu srpskog naroda i narod u cjelini, žrtvuje svoje unutarstranačke interese i poziva na jedinstvo i široko okupljanje stranaka iz Republike Srpske. 

"Važno je da budemo okupljeni i da konačno redefinišemo naše ciljeve i da oni budu jasni svima. Republika Srpska je stvorena voljom srpskog naroda i njegovom voljom ona se održava i biće održana", zaključio je Dodik.