"Od ZLATNOG LJILJANA se više i ne očekuje"

Dodik pozvao Komšića da ga prijavi za IZAZIVANJE POBUNE

17:40, 12.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je današnja BiH direktno proizašla iz Dejtona, sastavljena od ranije formiranih entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, koji su i potpisnici svih ankesa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su tada nastali entiteti koji bi prvi i nestali ako bude nastavljeno potkopavanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je Džaferović u pravu kad kaže da BiH postojala i prije Dejtona, ali je propustio da kaže da je to bila republika u sastavu države Jugoslavije koja se raspala.

"Zato bi Džaferović prije sljedeće izjave o ovoj temi trebao da razmisli šta je i kad nastalo i ko je od čega sastavljen, kako je ono što je sastavljeno od dijelova starije od tih dijelova, te šta bi prvo nestalo ako dođe do te situacije", naglasio je Dodik.

Govoreći o Džaferovićevim tvrdnjama da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz Republike Srpske evidentan i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani zbog čega nema napretka BiH ka NATO-u, Dodik je ocijenio da je neodgovorno da jedan član Predsjedništva bez ijednog validnog dokaza optuži jednu od svjetskih velesila kao što je Ruska Federacija da vrši uticaj u Srpskoj.

"Mi u Republici Srpskoj vodimo svoju politiku odgovoni samo narodu koji nas bira. Džaferović nas tim neistinama sve konfrontuje sa državom sa kojom ne samo Republika Srpska, već i cijela BiH ima dobre odnose i pokušava da se dodvori nekim drugom silama čiji uticaj u BiH ne smije da pomene, a koga smo svi svjesni", kaže Dodik.

Podsjetivši da je prije svega srpski član Predsjedništva, a trenutno na funkciji predsjedvajućeg, Dodik je napomenuo da je normalo da ima mandat da govori u ime srpskog naroda i Republike Srpske gdje je neposredno i biran.

"Međutim, ništa od toga što sam govorio i govorim ne dira u nacionalne interese ni Bošnjaka ni Hrvata i to je dovoljno. Šta ko od nas pojedinačno radi, najbolje govori to da Džaferović slavi dan bošnjačke zastave u Novom Pazaru, dok ja slavim Dan pobjede protiv fašizma u Nišu", rekao je Dodik.

Džaferović boravi u dvodnevnoj posjeti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. maja - Dana bošnjačke nacionalne zastave, tokom koje je imao odvojene sastanke sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem.

O kakvoj BiH govorimo ako simboli RS u njoj nisu prihvatljivi

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je uniforma Vojske Republike Srpske dio tradicije, a oznake koje se nalaze na njoj su i na uniformama pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

On je ocijenio da je histerija koja je nastala nakon njegovog poziva da dio pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka sljedeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske Srpske obuku uniforme Vojske Srpske ne služi ničemu osim podgrijavanju unutrašnjih političkih prilika i nadgornjavanja ko će mu više i prije odbrusiti.

Komentarišući izjave hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i drugih političkih predstavnika u Federaciji BiH date tim povodom, Dodik je istakao da nije pozvao pripadnike bošnjačke ili hrvatske vojne komponente da obuku uniforme Vojske Republike Srpske, već srpske, koja je i nastala iz Vojske Srpske i koja i po zakonu baštini njenu tradiciju.

"Uniforma je takođe dio tradicije. Oznake koje imaju uniforme Vojske Republike Srpske su i i na uniformama Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i uopšte ne vidim čemu histerija. Ako su grb i zastava Republike Srpske problem, onda o čemu pričamo? O kakvim oružanim snagama i kakvoj BiH govorimo ako simboli Srpske u njoj nisu prihvatljivi", upitao je Dodik.

On je istakao da reakcije koje su uslijedile pokazuju da su neki Srbima namijenili određenu ulogu u BiH, pa ako neće da igraju kako oni sviraju nastaje problem.

"Pozivam Komšića neka održi riječ i prijavi me za izazivanje pobune. Od zlatnog ljiljana se više i ne očekuje. Uostalom Komšić se borio u takozvanoj Armiji RBiH, znači protiv Vojske Republike Srpske i jasno je odakle vuče traume", rekao je Dodik.

Onima koji bi da kritikuju njegove izjave i tumače Dejtonski sporazum, a da ga nisu ni pročitali, Dodik je poručio da Oružane snage BiH nisu tekovina Dejtonskog sporazuma.

"Kada već komentarišu dobro bi bilo da nešto prije toga i pročitaju", istakao je Dodik.