Migrantska kriza

Dodik: BiH nesposobna da brani svoj prostor

  • 20.02.2019. 19:07

Savjet ministara u tehničkom mandatu nije motivisan da rješava migrantsku krizu, poručuje srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da to jasno pokazuje da se BiH pokazala nesposobnom da brani svoj prostor i da neodgovorna struktura odlazeće vlasti ne može da riješi nijedan problem.

"Sama činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu dovoljno motivisani da vrše svoje obaveze govori o tome koliko je to široko za različite negativne posljedice ovdje. S njima ćemo se morati suočavati. Sva ranija upozoravanja bila su bezuspješna. Imamo otvorene probleme i na njih treba reagovati", kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. 

Problema, definitivno ima. Bezbjednost je mnogo puta narušena, posebno u Unsko sanskom kantonu gdje se migrantska kriza otela kontroli, na šta mjesecima upozoravaju i tamošnje vlasti. Ministar bezbjednosti u tehničkom mandatu u Bihać i Veliku kladušu često je išao sa obećanjima a sudeći prema onome što su, nakon njegovog povratka u Sarajevo, govorili u kantonu - na obećanjima je sve i ostajalo.  

Mektić je, trenutno, na konferenciji o migracijama u Turskoj odakle poručuje da se sa tim problemom treba boriti sa nivoa Evropske unije. U Istanbulu je priznao da mjere koje su se provodile u BiH ne daju očekivane rezultate. 

"BiH se nalazi na spoljnoj granici EU, ali nećemo dozvoliti da postane žarište migranata. Stav BiH je, da protiv migracija, koje predstavljaju globalni problem, treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere zemalja ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija", poručuje Dragan Mektić. 

Mektiću je u Turskoj ponuđena pomoć mađarske policije u zaštiti granica. Govorilo se i o otvaranju regionalne kancelarije Međunarodnog centra za razvoj migracionih politika za koju je Mektić predložio da bude u BiH. Što dalje od nas - kaže Milorad Dodik.  

"To je ta priča koju mi ovdje imamo od EU koja uzima ono što njoj treba, a nama vraća ono što je nekvalitetno. Još nam pošalju para da se ti kampovi održavaju i onda moramo da ćutimo i budemo zadovoljni. Nit' nam trebaju njihove pare nit nam trebaju ti kampovi, nek to uzmu u svoje zemlje pa nek riješavaju", poručuje Dodik.

Podaci Granične policije pokazuju da je u 2018. bilo za 500 odsto više migranata nego 2017. Procjene su da s proljećem dolazi i novi migrantski talas. Od početka godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je više od hiljadu ilegalnih migranata. Najviše ih je stiglo iz Pakistana. 

Što se Republike Srpske tiče, u nepuna dva mjeseca ove godine registrovana su 820 ilegalna migranta.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.