Delegacija EU

Dodatnih 25 miliona evra za upravljanje migracijama

  • 16.12.2020. 17:20

Evropska komisija usvojila je danas dodatni paket pomoći od 25 miliona evra za podršku BiH u upravljanju migracijama, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije navode da će dodatna sredstva EU uglavnom biti namijenjena za osnovne potrebe izbjeglica i migranata tokom zime, obezbjeđujući im smještaj, hranu, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama.

"Ova dodatna pomoć će, takođe, ojačati kapacitete BiH u upravljanju granicama, posebno kroz opremu i obuku. Doprinijeće sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, kao i trgovine ljudima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je EU zabrinuta zbog migrantske situacije u BiH, s obzirom na to da se vremenski uslovi pogoršavaju, a da izbjeglice i migranti nemaju neophodno sklonište.

"EU poziva vlasti BiH da spriječe humanitarnu krizu tako što će bez odlaganja odrediti odgovarajući smještaj za izbjeglice i migrante prisutne u zemlji, uključujući porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje", poručuju iz Delegacije EU u BiH.

EU očekuje od vlasti BiH da obezbijede efikasnu koordinaciju u upravljanju migracijama i azilom, uključujući preuzimanje upravljanja privremenih prijemnih centara koje finansira EU.

"Stalna podrška EU BiH u oblasti upravljanja migracijama zasniva se na poštovanju domaćih zakona i međunarodnih obaveza koje se odnose na tretman izbjeglica i migranata, posebno maloljetnika, uz bezbjedan i nesmetan rad humanitarnih partnera", napominju iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se navodi da je pomoć za izbjeglice i upravljanje migracijama dio šire pomoći EU ovoj zemlji.

"Sa ovim novim paketom od 25 miliona evra, ukupna pomoć EU pružena BiH za upravljanje migracijama od 2018. godine iznosi 85,5 miliona evra, uključujući 10,3 miliona evra humanitarne pomoći", navode iz Delegacije EU u BiH.

Osim toga, EU od 2007. pruža pomoć BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama u iznosu od 41 milion evra, a od januara 2016. godine BiH je korisnik regionalnog programa "Podrška upravljanju migracijama u kontekstu zaštite osjetljivih kategorija", u vrijednosti od 14,5 miliona evra za cijeli zapadni Balkan i Tursku.

"U okviru Instrumenta koji doprinosi stabilnosti i miru finansirana je regionalna akcija za rješavanje kovid 19 izazova među migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama na zapadnom Balkanu, posebno u BiH i Srbiji, čija je ukupna vrijednost osam miliona evra", navode iz Delegacije EU u BiH.

U saopštenju se dodaje da od januara ove godine EU finansira angažman visokog stručnjaka za migracije i azil s ciljem podrške Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara u koordinaciji upravljanja migracijama.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)