Sastanak članova Predsjedništva BiH sa Federikom Mogerini

Do novembra moguć kandidatski status BiH za EU

  • 29.01.2019. 19:25

BiH bi kandidatski status za EU mogla da dobije do novembra. Usaglašeno je to danas u Briselu na prvom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Federikom Mogerini, visokim predstavnikom EU za spoljnju politiku i bezbjednost.

Mogerinijeva se po dolasku rukovala samo sa srpskim članom predsjedništva, a mediji su naknadno pozvani da zabilježe i rukovanje sa ostala dva člana. Kako saznajjemo, to nije uobičajeno u praksi Evropske komisije. Milorad Dodik kaže da riječ o NATO integracijama nema pretjeranu važnost za Mogerinijevu, ali da su goruća pitanja pred Evropskom komisijom formiranje vlasti u zajedničkim institucijama i dostavljanje odgovora na upitnik Evropske komisije, koje mogu da očekuju najkasnije za mjesec dana. 

"Aktuelna Evrospka komisija ima mandat do 1. novembra i mislim da je to realan okvir u kojem možemo da dođemo do odluke Evropske komisije o kandidatskom statusu, a naravno poslije toga i pozitivnog mišjenja zemalja članica Evropske unije. Ovdje je bil orazgovora i oko formiranja vlasti, ovdje smo jasno čuli da je Evropska komisija zainteresovana za brzo formiranje vlasti", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Iz Evropske komisije se nisu obraćali medijima. Druga dva člana Predsjedništva BiH izjave su dala zajedno bez Milorada Dodika, jer je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik 30-ak minuta nasamo razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjedost. Šefik Džaferović, takođe, poručuje da Evropska komisija želi da BiH dobije kandidatski status, ali ne odustaje ni od članstva u NATO. 

"Mi u BiH treba da radim ona implementaciji izbornih rezultata, vi znate da tu postoji jedno pitanje koje je vezano za nas drugi vanjsko-politicki prioritet, to je članstvo BiH u NATO savezu. Moram pronaći način kako da imenujemo Savjet minsitara, i istovremeno odobrimo prvi godišnji nacionalni plan, ovo je moje mišljenje, u okviru Akcionog plana za članstvo BiH u NATO savez", kaže Šefik Džaferović.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva poručuje da BiH treba da iskoristi priliku za kandidatski status u EU. Najbitnije je, kaže, da se ubrza formiranje vlasti u  BiH i dostave odgovori na Upitnik Evrospke komisije. 

"Po meni, nije riječ o nekim teškim zadacima koje stoje pred BH vlastima i mislim da se može izaći i mislim da se može izaći iz ovog stanja u kojem se sad nalazimo", kaže Komšić. 

Članovi Predsjedništva BiH ujutro će se sastati sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, a potom i sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom. Efekti današnejg razgovora trebalo bi da budu poznati već nakon mjesec dana, kada budu dostavljeni odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evrospke komisije. 

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина