Raspodjela prihoda od PDV-a problem

Do kraja juna - tužba Republike Srpske protiv Federacije BiH

  • 17.06.2019. 19:24

Republika Srpska će do kraja juna tužiti Federaciju BiH, zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata u raspodjeli prihoda od PDV-a. Otkrio je to premijer Radovan Višković. Problem je, kaže, u tome što se zbog neusvajanja novih kriterijuma za raspodjelu sredstava, novac koji pripada Republici Srpskoj, slijeva na račune FBiH.

Srpska je, kaže Višković, federalnim vlastima dala priliku da do kraja maja pronađu rješenje, jer je Fadil Novalić tražio da se sačeka formiranje federalne Vlade i Savjeta ministara. S obzirom da se to još nije desilo, slučaj će, čini se, ponovo na sud.

"Krajem juna Republika Srpska podnosi tužbu, to je bio džentlmenski dogovor, evo da damo priliku dijalogu, da damo priliku dogovoru, jer je bila želja Novalića ako bude reizabran da sjednemo i da se oko toga dogovorimo. Ako ne bude formirana Vlada do kraja juna, mi idemo sa tužbom", upozorio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da li će FBiH tražiti još vremena, i može li se izbjeći sudski spor, u kabinetu Fadila Novalića danas ne odgovaraju. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da oni samo sprovode odluke koje donese UO te institucije. Ruke peru i u Upravnom odboru, i poručuju da utvrđivanje novih koeficijenata za raspodjelu novca od PDV stave na dnevni red svake sjednice, ali da se entitetski ministri do sad nisu uspjeli dogovoriti.

Koeficijenti su posljednji put usaglašeni 2017. godine. Republika Srpska je od početka godine, zbog toga izgubila oko 30 miliona maraka. Ekonomisti upozoravaju da bi problem mogao da bude još veći, jer bi moglo da dođe do urušavanja poreskog sistema BiH.

Premijer Radovan Višković je još ranije poručio da je tužba protiv FBiH već pripremljena. Sutra bi, saznaje ATV, trebalo da se sastane sa pravobraniocem, i dogovori detalje. U pravobranilaštvu očekuju da će Srpska dobiti spor.

"Pravobranilaštvo Republike Srpske, kao zakonski zastupnik Vlade Republike Srpske će postupati po zahtjevima Vlade, a činiti sve što je u interesu zaštite Republike Srpske, kao u prethodnim pravosnažnim predmetima protiv FBiH, a po pitanju duga", saopšteno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

Srpska je UIO tužila prije osam godina. Sudska presuda u korist Republike Srpske iznosila je 28 miliona. Blokadom računa UIO, naplaćena su samo četiri miliona. 
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.