Htjeli da isprovociraju srpskog člana Predsjedništva

Đokić: Komšić, Džaferović i Izetbegović su željeli da stvore novu krizu u BiH

16:17, 21.08.2019.
Izvor: Srna
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da posljednja dešavanja u Predsjedništvu BiH pokazuju šta isključivost može da donese i ocijenio da su Željko Komšić, Šefik DŽaferović i Bakir Izetbegović željeli da stvore novu krizu u BiH.

"Oni su željeli da isprovociraju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da onda kod međunarodne zajednice kažu - evo mi bismo nešto napravili i uradili, ali ne možemo od Dodika i od Republike Srpske", rekao je Đokić novinarima u Bijeljini. 

On je poručio da je to apsolutno štetan put i da BiH treba dijalog, razgovor i dogovor o ključnim pitanjima, a ne sukobe. 

"Komšić, DŽaferović i Izetbegović su željeli da stvore novu krizu u BiH na način da akcioni plan za saradnju sa NATO bude odbačen, nakon što bi Dodik glasao protiv, a Dodik ne može ni glasati drugačije nego onako kako ga je obavezala rezolucija Narodne skupštine u pogledu članstva u NATO-u", naveo je Đokić. 

On je dodao da se Dodik u skladu s tim odgovorno ponašao i na vrijeme rekao da neće podržati takav plan. 

"Stav Republike Srpske je neutralnost i u tom smislu ne mogu biti vođene aktivnosti ka članstvu u NATO-u, jer nema takvog stava najvažnijeg političkog organa koji o tome odlučuje", istakao je Đokić. 

Prema njegovim riječima, u osnovi manevra Komšića, DŽaferovića i Izetbegovića je želja da odgovornost za svoje neuspjehe u Federaciji prebace na Republiku Srpsku. 

"Federacija već godinu dana nema vladu i ne zna se uopšte da li će je moći formirati, a koalicija od koje je sačinjena postojeća vlada odavno se raspala. 
Problem Mostara je otvoreno pitanje duže od 10 godina i niko o tome ne govori, ali kada se i sitnica dogodi u Republici Srpskoj sva se pažnja usmjeri na nas kao na nešto što je negativno", naveo je Đokić. 

On kaže da problema ima i u Republici Srpskoj, ali se oni rješavaju mnogo efikasnije i kvalitetno. 

Đokić je pohvalio kao dobar i odgovoran potez raniji sporazum o saradnji predsjednika najvažnijih i najvećih političkih stranaka i ocijenio da je to bio znak nade da se stvari u BiH kreću naprijed. 

"Neki su napadali Dodika da je nešto tu potpisano štetno po Republiku Srpsku. Ne vidim ništa sporno i apsolutno ništa nije štetno, naprotiv, mi smo tu samo afirmisali Republiku Srpsku kao subjektivitet koji ima i ulogu i odgovornost i koji će to sigurno nositi kako je i Ustavom Republike Srpske predviđeno", zaključio je Đokić. 

Prema njegovim riječima, za probleme u BiH odgovornost je na onima koji pokušavaju da nametnu nešto što je nemoguće. 

"Ako želimo da uspijemo, treba da sporna pitanja za koja znamo koja su, stavimo u stranu, ne da ih zaboravimo, ali ih ne možemo sada rješavati, a da se okupimo oko pitanja koja nisu sporna i koja su u najboljem interesu svih građana - kako da doprinesemo ekonomskom rastu i harmonizaciji odnosa kako bi unaprijedili ekonomiju", poručio je Đokić.