Djeca rađaju djecu, porađaju se i 14-godišnjakinje

  • 16.10.2019. 17:35

U posljednjih pet godina na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli obavljeno je 276 poroda maloljetnica. Tuzlanski ljekari su u istom vremenskom periodu porađali i djevojčice koje su imale tek 14 godina.

Samo priče

"Na preglede su se javljale i maloljetnice sa 13 godina. Samo multidisciplinarnim pristupom možemo usaglasiti stavove o prevenciji maloljetničkih trudnoća i njihovih posljedica na zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopšte", ističe prof. dr Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Već godinama se priča o uvođenju predmeta u školama koji bi obrađivao seksualnu edukaciju mladih. Međutim, sve se završilo na pričama, a brojke koje su obznanjene ukazuju na eskalaciju problema s maloljetničkim trudnoćama.

"U ovom petogodišnjem periodu zabilježeno je 27 pobačaja i 31 spontani pobačaj", navodi profesorica Ljuca.

Prekidi trudnoća

U porodilištima UKC-u Tuzla prošle godine ukupno se porodilo 3.349 žena, a od 55 maloljetnica njih 44 su imale 17 godina, sedam je imalo 16 godina, a četiri samo 15 godina.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla je u 2018. godini obavljeno i 317 namjernih prekida trudnoće.

Cijena prirodnog poroda za pacijentice koje nemaju zdravstveno osiguranje iznosi između 600 i 700 KM, a carskog reza između 2.000 i 2.500 KM.

Četiri ostavljene bebe

Četiri porodilje su ostavile svoju novorođenčad u tuzlanskoj klinici. U obrazloženju su navele kako svoju bebu ne mogu izdržavati.

Bebe su smještene u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.
 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.