200 migranata

Djeca migranti u BiH kreću u školu

  • 18.01.2019. 19:17

Djeca migranti u Unsko-sanskom kantonu uskoro kreću u školu. Njih 200 već je počelo da uči jezik, a kad savladaju osnove biće raspoređeni u četiri škole u Cazinu i Bihaću. 

Djeca u cijelom svijetu imaju pravo na obrazovanje, pa tako to treba omogućiti i djeci migrantima u BiH, kažu u kantonalnoj Vladi. Zato su uzeli stvari u svoje ruke. 

"Princip je bio da djeca prvo krenu u zasebne grupe, vidjećemo kolike te grupe bude i koliki bude interes te djece. Sad je u završnoj fazi. Oni vrše ljekarske preglede, već je cazinski dom zdravlja završio taj dio sa sistematskim pregledom. Bihać još nije, i oni će ubrzo završiti", kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja u vladi UKS.

Djeca iz hotela Sedra, Đačkog doma i prihvatnog centra Bira u školu bi mogla da krenu već u drugom polugodištu. 

"U Unsko sanskom kantonu su da kažemo u finalnoj fazi dogovori sa ministarstvom za škole u kojima bi se trebao provoditi program sa izvjesnom vrstom podrške koju bi obezbijedio Save the children i UNICEF za nastavno osoblje", kaže Andrea Žeravčić, direktor fondacije "Spasimo djecu" za sjeverozapadni Balkan.

Vlasti na nivou BiH u proteklom periodu i nisu baš pokazale da znaju da se nose sa migrantskom krizom koja je zahvatila BiH. Migranti i dalje pristižu u BiH, a samo od početka ove godine registrovano je 440 migranta, dok je u prošlog godini registrovano oko 24 hiljade migranta.

Тагови: