Đapo: Slijedi krivična prijava, nadležni da ispitaju dozvole

15:19, 04.07.2020.
Izvor: Srna
Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo najavila je da će u ponedjeljak, 6. jula, podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole firme "Krom reciklaža" iz Drvar, čiji su postupci uznemirili i zabrinuli građane ove i opštine Bosansko Grahovo.

"Ukoliko se ustanovi da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije biće vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u opštini Drvar i Livanjskom kantonu koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovaraće u tužilaštvu", navela je Đapo.

Ona je izrazila podršku načelniku opštine Drvar Dušici Runić i građane ove lokalne zajednice u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

Đapo smatra da je neophodno ispitati sve okolnosti kako je investitor iz Srbije dobio dokumente od Opštinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od opštine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Ministarstvo građevine, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Livanjskog kantona.

"Federalno ministarstvo ekologije i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme `Krom reciklaža` dobili smo uredne dokumente i na osnovu njih smo morali postupati", navela je Đapo.

Ona je naglasila da je Federalno ministarstvo ekologije i turizma kada je u pitanju izdavanje dozvola u ovom slučaju dovedeno pred svršen čin, kao i u nekim drugim slučajevima.

Prema njenim riječima, ako stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, ministarstvo na čijem je čelu, htjeli to ili ne, prema zakonu mora izdati dozvolu.

"Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma `Krom reciklaža` registrovana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi opštine Drvar, ali i sve druge detalje", navela je Đapo.

Đapo je pozvala kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti.

"Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada opštine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije", istakla je Đapo.

Ona je poručila građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen.