Nerazvijena donorska mreža

Distrikt Brčko još čeka listu za transplantaciju organa

  • 16.12.2018. 19:44

Pacijenti iz Brčkog još nemaju pravo da budu na nekoj od entitetskih listi za transplataciju organa, jer Distrikt nema svoju zbog nerazvijene donorske mreže. 

Brčak Predrag Peranović imao je sreću prije desetak godina da skupi novac za transplantaciju bubrega i operaciju obavi u Moskvi. Dotad je bio na dijalizi. 

"Dobro bi bilo da se izglasa u Skupštini Distrikta, da bi nekome mogli da pripadamo, da li Federaciji ili Republici Srpskoj.Nije bitno.Bitno je na niovu BiH da bi se to sredilo, da bi mogli kataverične bubrege od svih davalaca da uzmemo da bi spasili živote" kaže Predrag Peranović.

Valjalo bi da je svijest o donorstvu u Distriktu još više razvijena. Oko dvije hiljade stanovnika ima donorsku karticu, što definitivno nije malo, ipak, nije ni dovoljno da se uspostavi donorska mreža. Vlada Distrikta pomaže koliko može. Najčešće novčano pacijentima koji se pripremaju za transplantaciju.

"Nažalost naši građani, imam dojam, da nisu baš ovako svjesni važnosti tih obdukcija nego od ranije imaju formiran svoj privatni stav gdje oni odbijaju da se izvrši obdukcija nad umrlim njihovim članovima porodice. Mi tu ulazimo u zakonske probleme, gdje ćemo u narednom periodu morati da mijenjamo zakon o zdravstvenoj zaštiti i pokušati da iznađemo rešenja na tom planu", kaže Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta

Brčaci sa kojima smo razgovorali smatraju da su predrasude, ali i vjerska ubjeđenja, glavnih razlozi neprihvatanja donorstva. 

•Jednostavno, narod ovdje nije edukovan. Moramo da imamo ovde prvoklasne predavače koji bi nam objasnili, misloim, ne mora meni da objasni, ali svet jednostavno ne veruje.
•Puno svijeta vjeruje da treba da ode tamo čitav, da bi živio tamo.
•Svijet je skeptičan i ako potpiše, može mi se nešto desiti.

Godišnje se, u BiH, uradi oko stotinu transplantacija. Trećina se odnosi na presađivanje bubrega. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.