Direktor BHRT-a suspendovao voditeljku i urednicu Vijesti zbog nazivanja ARBiH takozvanom

  • 15.06.2021. 10:31

Nakon što je voditeljka BHRT-a u Vijestima u 14 Zorica Jorgić nazvala Armiju Republike BiH takozvanom, iz ove javne državne televizije su se izvinili, a sada je direktor Belmin Karamehmedović suspendovao i voditeljku i urednicu programa.

On je donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka te je suspendovao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljku vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog.

Kako kažu u saopštenju "razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u".

Naime, objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna je Armija BiH nazvana takozvanom, piše Klix.

"Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerisati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a", rekli su iz javnog servisa.

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti obavijestiti narednih dana.

Sa druge strane, o upotrebi termina takozvana Vojska Republike Srpske nemaju ništa protiv. Tako se u pretrazi na portalu BHRT-a mogu naći vijesti u kojima se spominje Vojska Republike Srpske kao takozvana.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.