Vjekoslav Vuković

Digitalizacija društva izazov i potencijal

  • 04.12.2018. 17:00

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković izjavio je danas u Mostaru da digitalizacija društva predstavlja veliki izazov, ali i potencijal za razvoj domaće privrede.

Vuković je najavio konferenciju "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva", koja će od 17. do 19. decembra biti održana u Sarajevu, te istakao da je Komora predvidjela razvoj digitalizacije u BiH koja će pomoći privredi i povećati konkurentnost preduzeća na domaćem tržištu i van BiH. 

Ističući da su nosioci projekta digitalizacije Spoljnotrgovinska komora BiH i firma "Global GPS BH", on je naveo da će biti uzet presjek stanja u BiH kada je riječ o digitalizaciji i informaciono-komunikacionoj tehnologiji, te da će biti inicirane aktivnosti koje će pokrenuti promjene. 

"Kroz ovaj projekat društvu u BiH će se pojasniti šta je to digitalizacija, kojim smjerovima se treba ići i šta digitalizacija predstavlja za BiH u smislu razvoja i budućnosti domaće privrede", rekao je Vuković na konferenciji za novinare. 

On je istakao da su mnogo toga preduzetnici i kompanije individualno razvijali, te da se obilaskom velikog broja kompanija uvidjelo da određeni broj kompanija ima savršenu robotiku i već radi na principu razvoja vještačke inteligencije. 

"Te kompanije u BiH imaju veliki potencijal i mogu ići rame uz rame sa svim evropskim i svjetskim standardima", naglasio je Vuković. 

On je dodao da će razvoj digitalizacije pomoći privredi u brzini razmjene informacija i kontakata, te olakšanom pristupu određenim sistemima, što bi trebalo povećati konkurentnost. 

Direktor firme "Global GPS BH" Haris Hadžialić rekao je da projekat ima za cilj prepoznati prostore za investicije u informaciono-komunikacione tehnologije, te osnažiti tu oblast u BiH. 

Potpredsjednik Asocijacije IKT industrije pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Goran Lovrić rekao je da je glavni zadatak zadržati radna mjesta i razviti ovu industriju, te zadržati stručnjake u BiH. 

"Cilj je ići u smjeru razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija da ne bi bili u zaostatku u odnosu na svijet", rekao je Lovrić i naglasio da ovaj sektor trenutno ima oko 11.000 zaposlenih i učestvuje u brutu društvenom proizvodu sa pet odsto.