Održana sjednica Predsjedništva

DF: O MAP-u nema pregovora ni sa kim, pa ni sa Dodikom

16:28, 21.05.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je, kako kažu, u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati sa bilo kim, uključujući Milorada Dodika - zaključeno je danas na sjednici tog tijela ove stranke.

Predsjedništvo DF, na čelu sa hrvatskim članom Predsjedništva, Željkom Komšićem, analiziralo je aktuelnu političku situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou Savjeta ministara BiH, tako i na nivou Vlade FBiH.

Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Savjeta ministara "ukoči" proces formiranja federalne vlade.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije – Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to zaista zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga s ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države. 

"Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera", piše u saopštenju za javnost.