Vanredna sjednica Komisije Parlamenta FBiH

DF i SBB za, SDP protiv inicjative SDA za uvođenje rezervnog sastava policije

  • 20.04.2019. 19:12

SBB i DF podržaće inicijativu SDA za uvođenje rezervnog sastava policije. Iz partije Bakira Izetbegovića zatražili su da se zvanično pokrene procedura za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se to omogućiti. Sve to povodom najave iz Republike Srpske da će imati svoj rezervni sastav. 

Vanredna sjednica Komisije Parlamenta Federacije BiH za bezbjednost zakazana je za utorak, 23. april. Iako za sada imaju podršku SBB-a i DF-a, SDP neće podržati inicijativu.

"Još ne mogu da dođem sebi da neko u svojoj glavi ima spremnosti da tako nešto uradi u 2019. godine, a tobože zalažemo se za ulazak BiH u EU. Nemamo dilemu da SDP apeluje na sve da nam ovo apsolutno ne treba u 2019. godini ni u jednom ni u drugom entitetu," rekao je Vojin Mijatović, potpredsjednik GO SDP.

Demokratska fronta predlaže da rezervni sastav policije u FBiH broji 2.500 pripadnika, ukoliko u rezervni sastav policije Republike Srpske zaista bude primljeno hiljadu policajaca. Najspornije je što je inat motiv za tu odluku, poručuje Kostadin Vasić član odbora za bezbjednost u parlamentu Srpske.

"Mi imamo vojsku BiH, imamo i policijske strukture i agencije, koje mogu da odgovore nekim izazovima ako su izazovi u pitanju, migrantska kriza, kriminal, a sve ostalo je inat," rekao je Vasić.

Parlament Federacije broji 98 zastupnika od kojih SDA, DF i SBB 45. To bi značilo da izmjene zakona koje bi omogućile formiranje rezervnog sastava zavise od HDZ-a, koji učestvuje u vlasti u Federaciji BiH. Iz te stranke danas ne odgovaraju na pozive.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм