Staša Košarac

Demonstrirana volja za uspostavljanje vlasti i sprovođenje izbornih rezultata

  • 05.12.2019. 14:46

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ocijenio je kao ohrabrujuću činjenicu da je danas u parlamentu demonstrirana volja za uspostavljanje vlasti i sprovođenje izbornih rezultata, te odbacio primjedbe opozicije da je SNSD blokirao formiranje vlasti.

Košarac je istakao da se taj zastoj dogodio u Predsjedništvu BiH.

Govoreći o ekspozeu Zorana Tegeltije, kome bi danas na hitnoj sjednici trebalo da bude potvrđeno imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Košarac je rekao da je Tegeltija napravio veliki iskorak insistirajući na jačanju unutrašnjeg dijaloga u BiH.

On smatra da je Tegeltija realno sagledao socijalno-ekonomsko stanje u BiH i da će o tome više riječi biti u budućem programu rada Savjeta ministara, te da je odličan Tegeltijin prijedlog da se ubuduće održavaju zajednički sastanci Savjeta ministara i entitetskih vlada.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović istakao je u obraćanju poslanicima da je danas veliki dan koji treba da otvori nadu građanima u cijeloj BiH.

"Ekspoze Tegeltije otvara tu nadu, bez obzira na primjedbe opozicije", poručio je Radmanović i istakao da je taj dokument dovoljan okvir za postizanje kompromisa o budućem privrednom i svakom drugom razvoju BiH.

Radmanović je izrazio uvjerenje da će konstituisanje vlasti u BiH ubrzati reformske procese u BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirjana Marinković Lepić /Naša stranka/ konstatovala je da u BiH postoje različiti pogledi na Ustav BiH i odnose entiteta i institucija BiH što, kako smatra, koči pozitivne procese u BiH.

Ona je ukazala na probleme sa kojima se Tuzla suočava sa migrantskom krizom i pitala Tegeltiju šta će konkretno, "ali, odmah", uraditi na planu zaštite "istočne granice" BiH.

Poslanik Mira Pekić /PDP/ interesovala se da li će budžet institucija BiH u narednom periodu biti povećan mimo globalnog fiskalnog okvira, kao i za status Kancelarije za reviziju poslovanja institucija BiH.

"Eventualno povećanje PDV-a, smatramo u PDP-u i SDS-u, zahtijeva ozbiljnu i široku analizu, jer može doći do povećanja sive ekonomije", rekla je Pekićeva.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić upitao je Tegeltiju da li je iskren u namjeri da provede reforme "ili je ovo samo šarena laža kako bi došlo do formiranja vlasti".

Lider SDP-a dodao je da će ova stranka podržati sve aktivnosti koje budu tekle na planu evroatlantskih integracija.

Nikšić je pozdravio Tegeltijin stav prema potrebi jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje, ali je i upozorio na problem odlaska mladih iz BiH.

On je rekao da mu nije jasno šta donosi novi zakon o PDV-u.

Poslanik Naše stranke Peđa Kojović najavio je da neće podržati Tegeltijino imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer, nakon podnošenja ekspozea, nije siguran da će Tegeltija zaista poštovati zakone u BiH, kako je to naveo u svom izlaganju kada je govorio o vladavini prava.

Kojoviću smeta što Tegeltija na migrantsku krizu ne gleda kao na humanitarni problem, nego samo kao ekonomsko i bezbjednosno pitanje, a prigovorio mu je i zašto je ustvrdio da su migranti i potencijalna teroristička prijetnja.

Poslanik SDA Halid Genjac dotakao se Tegeltijinog stava da u BiH ne treba otvarati pitanja za koja se unaprijed zna da neće biti predmet kompromisa, te smatra da treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima, pogotovo onim koji vode ka deblokadi finansijskih tokova.

Genjac smatra da je migrantska kriza ozbiljan humanitarni problem koji treba rješavati uz poštivanje elementarnih ljudskih prava, ali je upitnim označio kontrolu granice BiH i odnos Hrvatske prema migrantima.

Poslanik Enver Bijedić /Klub DF/ zamolio je Tegeltiju da objasni kako gleda na članstvo BiH u NATO-u, pogotovo na planu većeg priliva stranih investicija, te se založio za uvođenje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

Poslanik Nada Mladina /SDP/ izrazila je zadovoljstvo što se konačno u parlamentu razgovara o formiranju Savjeta ministara i deblokadi reformskih procesa.

Ona se založila za popravljanje odnosa i među institucijama i među građanima BiH, na svim poljima i nivoima, uključujući različite poglede na procesuiranje ratnih zločina i ratna dešavanja u BiH.

Prema njenim riječima, entiteti se ne mogu stavljati u prvi plan ispred BiH.