Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Protest demobilisanih boraca u Sarajevu

  • 28.02.2019. 13:57

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije prihvatio inicijativu da se o Prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica raspravlja po skraćenoj proceduri, tako da će navedeni prijedlog biti vraćen u formu nacrta i moraće proći javnu raspravu.

Poslanici u Predstavničkom domu raspravljaće o ovom zakonu, ali on danas neće biti usvojen, kako insistira nekoliko stotina nekadašnjih boraca takozvane Armije BiH koji protestuju pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu. 

Da se o prijedlogu zakona o pravima demobilisanih boraca raspravlja po skraćenoj proceduri glasalo je 38 poslanika, 16 je bilo protiv, a 32 uzdržana, dok je nakon pojedinačnog glasanja za skraćeni postupak bilo 37 poslanika, osam protiv i 42 uzdržana. 

Za Zakon o pravima demobilisanih boraca bio je DF, SDP, NS i NiP, uzdržani su bili SDA, SBB i PDA, dok je HDZ bio protiv. 

Ovakav ishod glasanja izazvao je nezadovoljstvo kod predstavnika demobilisanih boraca, koji su ranije ušli u salu parlamenta, te je jedan njih prilikom izlaska iz sale poručio: "Imaćete vi još Edina Gačića". 

Više stotina demobilisanih boraca takozvane Armije BiH poručili su da ne odustaju od zahtjeva za objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak. 

Ispred zgrade parlamenta je veliki broj policajaca, a postavljena je i zaštitna ograda, dok je saobraćaj u Ulici Hamdije Kreševljakovića obustavljen. 

Ovim zakonom se udovoljava zahtjevima boraca, prvenstveno za javnu objavu registra boraca, te uvođenje boračkog dodatka.