Miroslav Lazanski

Demilitarizacija rješenje za BiH

  • 18.11.2018. 15:27

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da je demilitarizacija rješenje za BiH, a da su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o potrebi njenog naoružavanja političke.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da se BiH mora naoružavati, s obzirom da to čine Srbija i Hrvatska, Lazanski je rekao Srni da ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakvih teritorijalnih aspiracija prema BiH niti prijete BiH. 

"BiH prijeti samo jedna stvar, a to su pokušaji nasilnog mijenjanja Dejtona. To je najveća opasnost za BiH. Sve drugo je nešto što se može dogovorom i pregovorima i uz diplomatiju rješavati", rekao je Lazanski. 

On je naveo da tumačenje Izetbegovićeve izjave zavisi od toga da li je mislio na naoružavanje paravojnih formacija SDA ili Bošnjaka unutar Oružanih snaga BiH. 

Lazanski smatra opasnim ako je Izetbegović, prilikom govora u Zenici o potrebi naoružavanja BiH, mislio na naoružavanje neke vrste stranačkih paravojnih formacija Bošnjaka, jer se time praktično ponavlja situacija uoči rata 1992. godine. 

On je dodao da je svako stranačko naoružavanje destabilizujući faktor na prostoru BiH i uvod u mnogo ozbiljniju krizu, te da bi na to međunarodna zajednica morala da obrati pažnju. 

"Mislim da je rješenje za cijelu BiH ono što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao - kompletna demilitarizacija BiH", rekao je Lazanski. 

Ako je Izetbegović govorio o potrebi naoružanja Oružanih snaga BiH, Lazanski ističe da nije moguće naoružavati posebno Bošnjake, jer su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u jedinstvenim oružanim snagama. 

"Oni /Srbi, Hrvati, Bošnjaci/ su u zajedničkim kasarnama. Da li da će jedna soba imati više oružja od druge? To je malo smešno", kaže Lazanski. 

Na Izetbegovićeve navode da je šansa BiH u namjenskoj indudstiji, Lazanski je rekao da vjerovatno misli na izvoz sa obzirom na to da je ona većinom smještena u Federaciji BiH, a da Republika Srpska skoro nema nijednu fabriku naoružanja. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je juče u Zenici da se BiH mora naoržavati i da se nikada više neće ponoviti 1992. godina kada su, kako je rekao, neprijatelji zatekli ovu državu nespremnu i nenaoružanu. 

"Siromašni susjedi troše novac na skupo oružje. Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj. Mi u svemu tome moramo držati balans, jer slabost privlači", rekao je Izetbegović. 

Тагови: