Očekuju kompromis

Delegacija EU u BiH: Nadamo se da će lideri prevazići razlike

18:51, 19.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Delegacija EU u BiH ohrabruje članove Predsjedništva BiH da sutra putem dijaloga i kompromisa prevaziđu razlike u interesu svih građana BiH, ističući da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u EU.

Iz Delegacije EU rečeno je za televiziju N1 da bi sporazum, postignut 5. avgusta, trebalo da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje institucija, čime bi se omogućilo sprovođenje prijeko potrebnih reformi. 

Uz podsjećanje da je EU pozdravila sporazum koji su su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. avgusta kao važan korak naprijed i kao rezultat kompromisa između potpisnika, istaknuto je da je EU spremna da nastavi da pruža pomoć, ali da je sada odgovornost na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kako su dogovorili. 

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, a u njim je predviđeno da Savjet ministara bude konstituisan do 5. septembra. 

Bošnjačka strana formiranje vlasti uslovljava slanjem godišnjeg nacionalnog plana za pristupanje NATO-u, iako to nije ni pomenuto u potpisanim principima. 

Predsjedništvo BiH sutra bi trebalo da odlučuje o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa u Brisel, te imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.