Očekuju kompromis

Delegacija EU u BiH: Nadamo se da će lideri prevazići razlike

  • 19.08.2019. 18:51

Delegacija EU u BiH ohrabruje članove Predsjedništva BiH da sutra putem dijaloga i kompromisa prevaziđu razlike u interesu svih građana BiH, ističući da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u EU.

Iz Delegacije EU rečeno je za televiziju N1 da bi sporazum, postignut 5. avgusta, trebalo da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje institucija, čime bi se omogućilo sprovođenje prijeko potrebnih reformi. 

Uz podsjećanje da je EU pozdravila sporazum koji su su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. avgusta kao važan korak naprijed i kao rezultat kompromisa između potpisnika, istaknuto je da je EU spremna da nastavi da pruža pomoć, ali da je sada odgovornost na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kako su dogovorili. 

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, a u njim je predviđeno da Savjet ministara bude konstituisan do 5. septembra. 

Bošnjačka strana formiranje vlasti uslovljava slanjem godišnjeg nacionalnog plana za pristupanje NATO-u, iako to nije ni pomenuto u potpisanim principima. 

Predsjedništvo BiH sutra bi trebalo da odlučuje o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa u Brisel, te imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)