Pozvan na razgovor u Hrvatsku

Del Vekija čeka smjena zbog odlaska na Dan Republike Srpske?

  • 11.01.2019. 11:17

Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković juče zatražio da ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vekija na raport zbog prisustva na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske hrvatski mediji pišu da će on biti razriješen dužnosti na toj funkciji.

Del Vekio je jučer za Klix.ba rekao da je bio u Banjaluci 9. januara, ali ne na svečanom defileu i akademiji povodom Dana Republike. Ipak, to mu nije pomoglo da ne dobije hitan poziv iz Zagreba. 

"Hrvatska nikada nije učestvovala u obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske i tako je trebalo biti i ove godine", rekla je hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.

Ona je u razgovoru za Dnevnik HRT-a istaknula kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova nije bilo upoznato o ambasadorovoj odluci da prisustvuje proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

Del Vechio je tokom izleta u Banju Luku iskoristio priliku i fotografisati se na prijemu s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

U četvrtak su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović poručili da prekidaju svaku komunikaciju s Del Vekiom zbog njegovog poteza.

I dolazak prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića s delegacijom u Banju Luku izazvao je burne reakcije javnosti i zvaničnika u BiH.

Nespretan dan

Del Vekio je sa druge strane za N1 izjavio da je išao na sastanak sa Dodikom, a ne na proslavu Dana Republike i da je datum sastanka čista slučajnost.

"Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odlikovanja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali", rekao je Del Vekio.

Тагови: