Nebojša Radmanović

Dejtonski mirovni sporazum ključ opstanka i mira u BiH

  • 21.11.2018. 09:32

Bivši član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je Srni da je Dejtonski mirovni sporazum ključ opstanka i mira u BiH, ali i u regionu i da ga tako treba posmatrati i ubuduće.

"Dejtonski sporazum je mnogo značajniji međunarodni ugovor nego što se predstavlja u BiH, a pogotovo je značajniji nego što se predstavlja u međunarodnim okvirima", rekao je Radmanović. 

Radmanović, koji je na oktobarskim izborima izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra da značaj Dejtonskog sporazuma proizilazi iz toga što BiH više od 20 godina živi u miru. 

"Pokušavamo na razne načine da ga protumačimo, a postoje i oni koji pokušavaju da ga izigraju", podsjetio je Radmanović. 

Prema njegovim riječima, ako Dejtonski mirovni sporazum bude dosljedno sprovođen, postoji ozbiljna šansa za razvoj ovog prostora. 

"U suprotnom, imaćemo problema kao što smo imali i u prethodnih 20 godina", smatra Radmanović. 

On je naglasio da su svi problemi koji postoje u BiH zbog pogrešnog tumačenja i pokušaja izigravanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

"Obrnuto bi bilo da ga svi sprovode onako kako je napisano - imali bismo prosperitetnu zemlju", poručio je Radmanović. 

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. 

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)