Dedovićeva blizu imenovanja, iako nema saglasnost srpskog člana Predsjedništva BiH

  • 07.12.2020. 12:07

Јasmina Ćosić Dedović blizu je imenovanja za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, iako njena kandidatura nema podršku predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saznaje Glas Srpske iz diplomatskih krugova.

Isti izvor navodi da je lobiranje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, na čelu sa Biserom Turković, kod drugih zemalja za imenovanje Dedovićeve trenutno dalo rezultate, iako je to lobiranje protivno svim pravilima i uz kršenje Ustava BiH.

- Ona je na relevantnim međunarodnim adresama predstavljena kao profesionalac, jedan od rijetkih nekorumpiranih sudija Suda BiH i, prema prvim informacijama, ta priča je prošla. Važno je da međunarodni faktori budu upoznati o njenoj političkoj pozadini i ranijoj karijeri - naveo je ovaj izvor.

Pravnici upozoravaju da je ovo opasna situacija na koju treba ukazati, zbog političkih stavova, podrške SDA i pravničke karijere Dedovićeve.

Advokat Miodrag Stojanović istakao je da sudiju Dedović poznaje još iz vremena kada je ona bila u timu tužilaštva na predmetu generala Ratka Mladića, te da je upoznat sa tim da je ona kasnije izabrana za sudiju u Sudu BiH i to u Odjeljenju za ratne zločine.

- Mojim branjenicima, nije sudila, samo je jednom postupala kao sudija za prethodni postupak. Јa, lično, nemam neprijatna iskustva. Međutim, moje kolege koje rade u predmetima gde je ona predsjednik ili član vijeća, su ogorčene na nju, smatrajući je vrlo subjektivnom, ostrašćenom, sudijom koja ima svoj stav i taj stav otvoreno, ne poštujući ništa u pogledu prijedloga odbrane, gura do kraja. I svi su sa pažnjom pratili ovo što se dešava u vezi sa njenim izborom - naveo je Stojanović.

Povodom njene kandidature za sudiju Međunarodnog krivičnog suda, Stojanović ističe da on, kao legalista, smatra da moraju biti poštovane sve procedure u tom pogledu.

- Kako nema saglasnosti srpskog člana Predsedništva, te procedure nisu ispoštovane. Drugo, njena karijera dovodi nas u poziciju da razmišljamo da li je ona objektivna u svojoj početnoj poziciji. Ovo govorim zato što je ona bila u timu tužilaštva u predmetu protiv generala Mladića i mogla je da pristupi mnogim dokumentima - istakao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, druga dimenzija je i "upornost Bisere Turković i tog političkog establišmenta".

- Time je ovo preraslo u jedno političko pitanje, a onda je samim tim pod znakom pitanja i kvalitet kandidatkinje - dodao je Stojanović.

Skupština zemalja članica suda bi na zasjedanju, koje će biti održano od 17. do 23. decembra, u Njujorku trebalo da odlučuje o kandidatima za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.