Sarajevo

Dautbašić tužio Mektića zbog zloupotrebe službenog položaja

  • 04.05.2019. 10:13

Sekretar u Ministarstvu bezbjednosti Bakir Dautbašić potvrdio je da je krajem aprila pred Sudom BiH podnio tužbu protiv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i ovog ministarstva, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, piše Dnevni avaz.

Dautbašiću je prošle sedmice odbijena žalba na rješenje Ministarstva bezbjednosti da postoje bezbjednosne smetnje za pristup tajnim podacima.

List navodi da je odluka o odbijanju Dautbašićeve žalbe donesena bez neophodnog kvoruma od tri člana komisije zadužene za rješavanje žalbi u postupku bezbjednosnih provjera.

Dautbašić je tužio Mektića zbog, kako je navedeno, apsolutne nenadležnosti za donošenje zaključka u kojem je traženo da se iz rada komisije izuzme Mektićev pomoćnik i predsjednik Odbora za žalbe policijskih službenika Samir Rizvo.

U tužbi je kao nevjerovatna ocijenjena činjenica da je zahtjev odacio Mektić, iako je Savjet ministara, koji je i formirao tu komisiju, isključivo nadležan za eventualna izuzeća.

U tužbi je navedeno da je Mektić, uzevši na sebe da rješava stvari za koje nije nadležan, zloupotrebio svoj položaj.

Mektić je 2015. godine, rješavajući slučaj tadašnjeg direktora SIPA Gorana Zupca, akt uputio u nadležnost Savjeta ministara, što je potvrdio i u jednom intervjuu, pojašnjeno je u tužbi.

U slučaju Dautbašića, Mektić je primijenio dvostruke aršine, te donio zaključak da tobože nije ispunjen zahtjev za izuzeće Rizve, piše list.

Dautbašić je najavio da će zbog donošenja odluke bez kvoruma, krivične prijave podnijeti i protiv članova komisije Samira Rizve i Murisa Druškića.