Savjet ministara

Darko Ćulum novi direktor SIPA-e, Draško Milinović prvi čovjek RAK-a

  • 14.07.2020. 19:09

Darko Ćulum novi je direktor SIPA-e. Draško Milinović, imenovan je za direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Ti je danas potvrdio Savjet ministara, nakon nekoliko mjeseci blokade imenovanja na nivou BiH. Predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija, predložio je danas za ministra bezbjednosti Selma Cikotića. 

Sutra bi to imenovanje trebalo da potvrdi Predstavnički dom. Na poziciju direktora Službenog lista BiH imenovan je Dragan Prusina, dok je novi direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Marko Vujević.

"Riješili smo ono što već nekoliko mjeseci je tačka spora ili neslaganja unutar Savjeta ministara i onih političkih partija koje čine većinu u PS BiH i Savjetu ministara, a to je bio zahtjev da se završe imenovanja onih pozicija za koje su završene redovne konkursne prcedure", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Trudiću se da posao obavljam odgovorno, korektno, i na zadovoljstvo građana, poručuje Darko Ćulum od danas prvi čovjek SIPA-e. 

"Zahvaljujem Savjetu ministara za imenovanje i trudiću se da radim svoj posao odgovorno i korektno, kako sam i do sada radio u svojoj policijskoj karijeri, a na zadovoljstvo građana BiH", istakao je Darko Ćulum.

Deblokadu imenovanja dogovorili su prije desetak dana lideri SNSD, HDZ i SDA, na sastanku u Istočnom Sarajevu. Proces imenovanja nikada nije trebalo ni da bude zakočen, poručuje predsjednica Srpske. I ovo je, kaže Željka Cvijanović, ipak pozitivan znak, i sada je potrebno uvesti sistem koordinacije.

"Ono što je neophodno je da se taj sistem primjenjuje kada je u pitanju koordinisano djelovanje različitih nivoa vlasti u okviru BiH. Od Savjeta ministara, ali i od entitetskih vlada očekujem da ponovo počnu da se ponašaju u skladu sa onim mehanizmom koordinacije koji je bio na stolu ranije i kojeg smo se pridržavali", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Pred BH institucijama je još jedan važan zadatak. Sutra bi Predstavnički dom trebalo da razmatra budžet u drugom čitanju. Zoran Tegeltija očekuje da i u toj priči bude pomaka, i da će zeleno svjetlo budžetu dati i poslanici SNSD i HDZ.

"Moja su očekivanja da će oni uz neke njihove primjedbe i sugestije za izmjene u budžetu prihvatiti budžet institucija za 2020. godinu", istakao je Zora Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Usvajanju budžeta u prvom čitanju kumovala je upravo prethodna sjednica Savjeta ministara, koja nije odžana jer nije usvojen dnevni red. Tada ga nisu podržali ministri iz HDZ-a. I dalje je otvoreno pitanje kome će pripasti direktorska pozicija u UIO, jer to mjesto žele i Bošnjaci i Hrvati.

Tegeltija kaže da će potrajati i procedura imenovanja direktora OBA-e. SDA je, podsjeća, na to mjesto predložila Mehmeda Osmanagića, ali da u tome svoj glas ima i Zaajednička komisija za nadzor nad radom OBA-e.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок