Centralna akademija

Dani sjećanja u Drvaru

  • 13.09.2019. 19:20

U Drvaru je, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, održana centralna akademija Dani sjećanja, u pomen na sve srpske žrtve stradale u ratovima tokom 20. vijeka.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je 13. septembar važan dan za srpski narod.

"Istorijski ne samo zbog događaja 1995. godine nego zato što je ovdje danas predsjednik Srbije. Došli smo da kažemo da jesmo i da ćemo biti sa vama u svim budućim vremenima i procesima. Srpski narod je narod slobode", rekao je Dodik.

Poručio je Srbima u Drvaru da ostanu na ognjištima.

"Vi ste ovdje na svom gruntu, na svojoj zemlji, a vlast se može mijenjati. Od nas su kroz istoriju uvijek tražili da sami sebe satanizujemo. A ovaj narod je častan i pošten koji se uvijek borio i koji je pomjeren odavde etničkim čišćenjem", dodao je Dodik.

Ponosan sam da mogu da predstavljam Srbiju ovdje u Drvaru. Znam koliko vaša srca kucaju za Srbiju, istakao je na centralnoj akademiji u Dani sjećanja u Drvaru, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"I naša srca kucaju za sva mjesta gdje naš narod živi i uvijek ćemo biti uz vas i sa vama", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbi moraju biti jedni uz druge.

"Ne damo nikome da od srpskog naroda pravi krivca, da od žrtve pravi dželata. Koliko smo samo djece izgubili i ovdje na Petrovačkoj cesti. Srbija će štititi svoj narod", naveo je Vučić.

Vlada Srbije je Drvaru danas uplatila dva miliona KM.

"Јoš po pola miliona maraka je uplaćeno Glamoču. I u Petrovcu želimo da napravimo kapelu, veliki krst, baš na petrovačkoj cesti, gdje su Srbi najviše stradali. Srbija će uplatiti novac za to", poručio je predsjednik Srbije.

On je izjavio da će jedna kompanija iz Srbije uskoro otvoriti 100 radnih mjesta u Drvaru.

"Po 75.000 evra ide porodiljama u Drvaru i majkama sa troje i više djece. Naša djeca ovdje treba da ostanu", poručio je Vučić.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

"Vaš dolazak ovdje je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni, To što ostajemo ovdje je najveći poraz onih koji su nas htjeli protjerati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć", dodao je episkop Sergije.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svjetlo u Federaciji BiH.

"Hvala što se večeras sa nama da se zajedno sjetimo i obilježimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvijek biti zahvalni", rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм