Dan Republike Srpske obilježen u Brčko Distriktu

  • 10.01.2020. 18:45

Naše je pravo da proslavljamo dan kada je nastala Republika Srpska. Poručio je to srpski član predsjendištva BiH, Milorad Dodik, na današnjem obilježavanju Dana Republike u Brčko Distriktu. Srpska, kaže Dodik, pokazuje svoje demokratsko lice i spopsobnost da očuva institucije.

"Da vodi računa o svom narodu, da je sve tjesnije povezana sa Srbijom, u svim elementima ukupnog života, od privrednog, infrastrukturnog, obrazovnog, zdravstvenog i svakog drugog. Republika je sposobna da očuva svoj privredni potencijal na svakom nivou koji imamo. Republika je hrišćanska zemlja", kaže Dodik.

Važno je rođendan Srpske proslaviti i u Brčkom, kaže predsjednik Vlade Srpske, Radovan Višković. I tamo, dodaje, žive Srbi koji zaslužuju da slave dan svoje Republike. Srpska nikome ne uskraćuje proslavu praznika, pa ni njoj to, kaže Višković, ne može da bude osporeno.

"Deveti januar nije usmjeren ni protiv koga. Ni naš dolazak u Brčko nije da pravimo nekom drugom problem, nego mi slavimo svoj rođendan. Slavimo na svojoj teritoriji, slavimo sa svojim građanima i na to imamo pravo", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković.

U kalendaru Brčko Ditrikta, ne praznuju se ni 25. novembar ni 1. mart, kaže gradonačelnik Siniša Milić. Drgao mu je što  zvaničnici Srpske, svake godine posjete Brčko, i tu odaju počast onima koji su dali živote za Republiku.

"Ovo je manifesatacija ljubavi, na kojoj smo iskazali privrženost Republici Srpskoj, jer ona jeste garancija opstanka Srba na prostorima BiH. Pokazalo se i u proteklom vremenu, tamo gdje nije bilo institucija Srpske, da je broj Srba sveden na neku statističku grešku", kaže Siniša Milić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković položili su danas vijence na spomen - obilježje palim srpskim braniocima Brčkog. Vijence su položili ministri u Vladi Srpske, direktor policije Darko Ćulum, gradonačelnik Brčkog i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, političkih partija, te javnog i političkog života 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм