Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH

Dan Preda: Mora se okončati proces formiranja vlasti u BiH

  • 02.06.2019. 09:33

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je da se u BiH mora okončati proces formiranja vlasti, jer bi se naredni koraci u procesu integracija u EU mogli odgoditi.

"Niko ne pobjeđuje iz ove situacije. O NATO i Godišnjem nacionalnom programu, kao i o svakom drugom pitanju koje je potencijalno povezano sa formiranjem vlasti, politički lideri bi trebalo da postignu kompromis", rekao je Preda za "Avaz".

Govoreći o mišljenju Evropske komisije o aplikaciji za kandidatski status BiH, koje je pred Evropskim parlamentom predstavio komesar za proširenje Јohanes Han, Preda kaže da je pred BiH mnogo posla koji bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude brzo urađen.

Preda je istakao da nema rokova, ali da će dobijanje statusa kandidata zavisiti od toga, što se može učiniti uz ozbiljnost, odgovornost, političku volju, ali smatra da je pravo pitanje da li su vlasti u BiH spremne da to učine.

On je pojasnio da je 14 prioriteta, koje je Han naveo kao ključne ako BiH želi kandidatski status, vezano uz osnovne politike EU i da će njihovo ispunjavanje biti od ključne važnosti.

"Kada je riječ o demokratiji, fukcionisanju institucija, ustavnom i izbornom okviru, stanju u pravosuđu, ljudskim pravima, korupciji... građani sigurno vide da postoje nedostaci u poređenju sa EU", naveo je Preda.

On je izrazio nadu da će novi saziv Evropskog parlamenta nastaviti da podržava evropsku integraciju zapadnog Balkana, kao i da će tu biti nastavljen pozitivan trend snažnijeg angažmana nove Evropske komisije.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок