Zastupljenost Srba u kantonalnim vladama

Damir Omerdić srpski ministar u USK

  • 19.05.2019. 19:11

Pitanje zastupljenosti Srba u kantonalnim vladama u FBiH uskoro će se naći pred kantonalnim sudovima, a onda i pred Ustavnim sudom FBiH. U Vladi Sarajevskog kantona, na primjer, sjedi samo jedan, umjesto tri Srbina. U Unsko - sanskom kantonu kažu da su Vladu formirali u skladu popisom iz 91, jer je na čelu jednog ministartva Srbin. U Odboru za zaštitu prava Srba tvrde da je problem to što mnogi, zbog fotelje, baš pred izbore promijene nacionalnost. Smatraju da se to desilo i u Unsko-sanskom kantonu.

"Ministar obrazovanja je gospodin Damir Omerdić ispred reda srpskog naroda. Tako da je ispoštovan ustavni princip. Jedan ministar iz reda srpskog naroda i jedan ministar iz reda hrvatskog naroda, rekao je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK.

"Izjasniti se nije problem nikome, da se izjasni kako god on hoće. Može se izjašnjavati neko kao Srbin, pa promijeniti da je ovo ili ono. Zato mislimo da je najbitnija i najpametnija stvar da se uradi u BiH, da se prema popisu iz 2013. utvrđuje ko je ko. Ko je Srbin, ko je Hrvat, ko je Bošnjak. Ima popisano 2013. u popisnim listama ko se kako tada izjasnio," kaže Đorđe Radanović, Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Sigurno bi se, kažu iz Odbora, veća buka digla da je ista situacija u Republici Srpskoj. Slično misli i srpski član Predsjedništva BiH Miloraad Dodik. 

"Daleko bolju poziciju imaju u tom nacionalnom smislu i prava koja su data u Republici Srpskoj drugi pripadnici konstitutivnih naroda nego što Srbi imaju u Federaciji. To je jedan ozbiljan problem. I njega sigurno neće biti moguće riješiti bez Republike Srpske. I bez nas koji se nalazimo u zajedničkim institucijama," rekao je Dodik. 

Da problem nezastupljenosti srpskog naroda u institucijama Fedracije neće biti lako riješiti, svjesni su i srpski predsavnici u zajedničkim institucijama.

"Ja smatram da pitanje konstitutivnosti srpskog naroda i legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda u institucijma i Federacije i Kantona će biti proces. Da se to neće moći tako brzo rješavati s obzirom na činjenicu da postoji vrlo organizovani politički i neki drugi otpori u Federaciji BiH," rekao je Staša Košarac, poslanik u PD Parlamenta BiH. 

"Promjena je sigurno i novi izborni zakon i drugačije zakonodavstvo. Vi znate da se iz Federacije insistira na 91. godini, tamo gdje njima odgovara, a tamo gdje im ne odgovara traže se nova rješenja," kaže Nenad Stevandić, poslanik u PD Parlamenta BiH.

U FBIH, prije rata živjelo je više od 31 odsto Srba, a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. bilo ih je svega 2,5 odsto. Samo u četiri Sarajevske opštine prije rata živjelo je više od 92 hiljade Srba, dok je prema posljednem popisu taj broj bio nešto veći od 10 hiljada. 
 

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.