Burno u SDP-u

Damir Nikšić izbačen iz zgrade nakon što je pokušao ući na sjednicu

  • 09.02.2019. 21:21

Poslanik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić pokušao je da uđe na sjednicu Glavnog odbora /GO/ stranke, ali je izbačen iz zgrade.

Portal "Avaz" piše da je Nikšić pokušao ući na sjednicu iako nije član GO, te da izbačen nakon što je stranačkim kolegama poručio da su izdajice. 

"Avaz" navodi da je Nikšić pojedinim članovima psovao majku, da je došlo i do naguravanja u holu zgrade, nakon čega je reagovao i predsjednik stranke Nermin Nikšić koji ga je pokušao smiriti. 

Bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija zatražio je ranije od članova GO da se na kraju sjednice, koja je u toku, izjasne o smjenama predsjednika GO Saše Magazinovića, generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića i političkog direktora stranke Damira Mašića. 

U svom obraćanju, koje je trajalo 40 minuta, Lagumdžija je optužio Magazinovića, Čengića i Mašića za loše izborne rezultate i lošu poziciju SDP-a u pregovorima oko vlasti. 

Lagumdžijin prijedlog da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu GO SDP-a na čijem je čelu Magazinović, podržalo je 18 od 103 prisutna člana. 

Članstvo SDP-a je podijeljeno na one koji su za ulazak u vlast i one koji su kategorično protiv toga.

Jedna grupa članova SDP-a zagovara da se, uprkos nedavnoj odluci bloka koga čine SDP, Naša stranka i Demokratski front, nastavi sa pregovorima o ulasku u vlast, dok druga grupa koju predvodi Magazinović zagovara put u opoziciju i odbijanje bilo kakve koalicije sa SDA, HDZ-om i SNSD-om na federalnom i nivou BiH. 

Lider SDP-a Nermin Nikšić rekao je uoči današnje sjednice da članovi stranke slobodno izražvaju svoja mišljenja i stavove, ali da će odluke organa partije biti obavezujuće za sve.

(Foto:Avaz)

Тагови: