Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH 

Da li postoji Aneks sedam?

21:48, 25.08.2019.
Izvor: Srna
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je u pismu ambasadorima zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma da bi smještanje migranata u srpsko povratničko selo Medeno Polje u opštini Bosanski Petrovac predstavljalo direktno kršenje Aneksa sedam ovog sporazuma i sprečavanje povratka i ostanka.

U pismu se podsjeća da se Aneksom sedam, koji se odnosi na povratak, sve strane nedvosmisleno obavezuju da preduzmu sve neophodne korake za sprečavanje aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale povratak i ostanak izbjeglih lica, te da stvore političke, ekonomske i društvene uslove koji doprinose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbjeglica.

Odbor ukazuje da treba zaboraviti Aneks sedam, ukoliko Vlada Unsko-sanskog kantona u Medeno Polje smjesti migratne iz afro-azijskih zemalja, jer će u tom slučaju srpski i bošnjački povratnici napustiti Bosanski Petrovac.

Iz Odbora navode da nemaju ništa protiv migranata, ali da bi njihovo smještanje u Medeno Polje predstavljalo direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i sprečavanje povratka i ostanka.

"Ukoliko Aneksa sedam nema u Bosanskom Petrovcu i Medenom Polju, onda ga nema nigdje - ni u Sarajevu, ni u Mostaru, ni u Tuzli, a možda ga neće biti ni u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Derventi," ističu iz Odbora i dodaju da su Medno Polje i sva okolna sela 1991. godine, a i danas bila srpska.

Iz Odbora pitaju ambasadore da li je Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje na snazi ili možda važi samo ponekad i za pojedine, a ne i za Srbe u Bosanskom Petrovcu.

"Ako Aneks sedam više ne važi, to zaključite na Savjetu za provođenje mira i recite ljudima, naročito Srbima u Federaciji BiH. Obavežite visokog predstavnika u BiH da proglasi da je Aneks sedam implementiran i da je završen kako bi znali šta dalje da radimo," navedeno je u pismu.

Iz Odbora pozivaju ambasadore da, ukoliko Aneks sedam i dalje važi, to jasno objasne Vladi Unsko-sanskog kantona kako bi prestala sa aktivnostima u vezi sa novim migrantskim centrom u Medenom Polju.

"Takođe Vas molimo da, ukoliko Aneks sedam više ne važi, to prvo nama javite," navedeno je u otvorenom pismu Odbora, koje je upućeno ambasadorima Francuske, Njemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije, SAD i Delegaciji EU u BiH.