SDA odugovlači formiranje vlasti zbog SDS-a

Da li je na pomolu nova koalicija u Sarajevu?

  • 01.07.2019. 19:22

SDA zbog SDS-a odugovlači formiranje vlasti na bh. nivou. To je jasno i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Optužuje SDA za manipulacije i kupovinu vremena, a sve zbog SDS-ovih ministara koji participiraju u Savjetu ministara i to u tehničkom mandatu.

SDS-ovog Dragana Mektića nazvao je portparolom politike SDA, jer kako kaže, ista su im interesovanja i zalaganja.

"I ti ljudi su portparoli takve SDA-ove politike. Slično je i kod Željka Komšića koji je rezultat jedne takve bošnjačke politike. S druge strane, za njih je ključna igra kako držati policijski i obavještajni sektor pod rukom. Taj je sektor danas potpuno u rukama jednog naroda, stranke, a moguće čak i jedne ili dviju osoba. Oni vjeruju da su izgubili 'nadzor' nad tužilaštvima, VSTS-om, sudovima i zbog svega toga sve ove afere proizvode kako bi skrenuli pažnju i uvijek drugog okrivljavali. Sve to radi se u cilju da se kupuje vrijeme kako bi sačuvali te pozicije", smatra Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Da se zagovara neka druga koalicija u Sarajevu, informacije ima i predsjednik Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže da će se desiti još veće blokade institucija ukoliko izborni gubitnici budu predstavljali Republiku Srpsku. Tako bi se, kaže, nastavila četvorogodišnja agonija nefunkcionisanja BiH koja je umjesto saradnje i dogovora imala samo opstrukcije.

"Mi smo imali situaciju da gospodin Šarović, koji je bio guverner BiH pri EBRD-u, blokira sredstva iz EBRD-a za Republiku Srpsku, zamislite, a dolazite iz Srpske, ako bi to ponovo tako bilo, to je ja mislim definitivno kraj", poručila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

SNSD, HDZ i SDA kao izborni pobjednici i stranke sa najvećim brojem poslanika podijelili su funkcije u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH. SDA bi sada na silu da u Savjetu ministara zadrži dosadašnje ministre, iako se o tome decidno ne oglašavaju. Za izjave odavno nisu raspoloženi. Oglasili su se zato u SDP-u, na informacije da bi upravo oni zajedno sa SDA trebalo da dogovore novu vlast.

"SDP i Glavni odbor SDP-a je jasno donio stav da u ovom trenutku sa SDA neće praviti nikakve kombinacije i ništa se u međuvremenu nije promjenilo", naglasio je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

I Evropljani nestrpljivo čekaju formiranje vlasti na bh. nivou. SDA i dalje uslovljava SNSD za imenovanje Zorana Tegeltije, usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana koji bi NATO-u otvorio vrata u BiH. SNSD je odlučan da se drži odluke Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti. Sa druge strane, HDZ traži od SDA izmjenu Izbornog zakona, ali kažu da je već jasno da SDA samo odugovlači i kupuje vrijeme.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.