Rasprava u Predstavničkom domu

Da li je CIK spreman da organizuje i sprovede fer izbore?

  • 05.07.2018. 12:33

Više poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH danas je, u raspravi o spremnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH da organizuje i sprovede fer opšte izbore u oktobru, izrazilo sumnju u nezavisnost i objektivnost rada Komisije, te u istinitost izbornih rezultata.

Predstavnički dom objedinio je raspravu o informaciji o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti CIK-a da organizuje i sprovede fer opšte izbore, te o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a povodom predstojećih opštih izbora i potrebe da budu organizovani u fer i poštenoj atmosferi, koje su predložile grupe poslanika. 

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić istakao je da je rasprava o spremnosti CIK-a da organizuje i sprovede fer izbore u oktobru zatražena još u aprilu zbog tada aktuelnih pitanja izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH, nestalih izbornih listića, te uvođenja elektronskog glasanja. Prema njegovim riječima, velike političke stranke onemogućile su u Parlamentarnoj skupštini donošenje zakona o uvođenju elektronske kontrole glasanja s ciljem veće transparentnosti glasanja. 

On je najavio da će Nezavisni blok danas pokrenuti peticiju širom BiH kako bi se ljudi izjasnili da li su za elektronsko glasanje, uvođenje skenera i veću transparentnost glasanja. 

Saša Magazinović iz SDP BiH optužio je Dom naroda parlamenta BiH da je onemogućio usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona o uvođenju elektronskog glasanja, navodeći da su i neki članovi CIK-a bili protivnici njegovog usvajanja. On je zamjerio što sjednici ne prisustvuju članovi CIK-a, od kojih traži odgovor o tome ko je dobio posao štampanja glasačkih listića, kako će biti praćen proces štampanja, te da li će i političke stranke biti uključene u to. 

"Akcizna koalicija minus dio SDA zaustavila je proces da imamo kontrolu nad ovim izborima", rekao je Magazinović. 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević upitala je da li je CIK ikada ocijenio da treba da reaguje po službenoj dužnosti kada u nekom gradu, opštini, glasačkom mjestu određeni kandidati dobiju 100 odsto ili malo manje glasova za listu stranke. Ona kaže da glasačke listiće uvijek isti štampaju, bez kontrole, tvrdeći da posao nabavke papira za glasačke listiće uvijek dobija štamparija bliska vlasti u Republici Srpskoj. 

"Smatramo da je naša obaveza da to makar probamo iskontrolisati", rekla je Pandurevićeva i najavila da će od CIK-a biti traženo da svi ovjereni politički subjekti daju posmatrače za štampanje i distribuciju glasačkih listića. 

Prema njenim riječima, kako bi se smanjio izborni lopovluk, od Savjeta ministara biće zatraženo da formira akcioni tim od predstavnika Tužilaštva, CIK-a, Agencije za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosne agencije, koji će se baviti ovim pitanjima. 

"Tražimo dodatnu kontrolu i nad CIK-om da parlamentarne stranke predlože članove u ad hok komisiju koja će imati zadatak da nadzire štampanje i distribuciju glasačkih listova i sjednice CIK-a", dodala je Pandurevićeva. 

Momčilo Novaković iz NDP-a konstatovao je da se zakasnilo sa ovom raspravom jer je trebalo da bude obavljena prije otpočinjanja izbornog procesa. On je naveo da ga čude preporuke Komisije koja je radila popis papira u skladištu CIK-a. 

"Prosto ne mogu da vjerujem da nema knjigovodstvenog vođenja evidencije, evidencije o ulazu/izlazu iz skladišta, da nije vršen godišnji popis stanja", rekao je Novaković, ocijenivši da je stanje u CIK-u i u vezi sa izborima gore nego što se zna jer nedostaju svi podaci.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.