Stopirana kupovina objekta u Palama 

Da li Centralna banka prekoračuje ovlašćenja?

  • 14.02.2019. 19:20

Dvije sedmice nakon što je ATV objavila da Centralna banka BiH kupuje milionski vrijedan objekat na Palama, koji nema ni trezorski prostor, u Centralnoj banci su, kako nezvanično  saznajemo, odlučili da se proces kupovine zgrade obustavi. 

Međutim, odgovor na pitanja da li je i iz kog razloga kupovina objekta na Palama, stopirana, iz CB nam nisu poslali. Istovremeno je, tvrde naši izvori, odluka o kupovini objekta u Sarajevu i dalje na snazi, iako Centralna Banka u Sarajevu već ima objekat, kupljen prije svega devet godina. To, čini se, potrebama sjedišta banke u Sarajevu nije bilo dovoljno, pa će se na novi objekat, uprkos ogromnim gubicima u poslovanju, potrošiti oko 20 miliona maraka. Od toga, čak pet miliona maraka biće potrošeno na kupovinu zemljišta na lokaciji Hastahana, u samom centru grada, a za idejni projekat izdvojiće se oko pola miliona.

I dok i postojeći objekat u Sarajevu već ima trezorski prostor, onaj koji je trebalo da bude kupljen u Palama-nema, pa bi poslovanje Centralne banke na teritoriji Republike Srpke bilo ugroženo. Ipak, to nije jedina odluka u kojoj je Centralna banka BiH zaobišla interese Republike Srpska. Jedna od takvih odluka je i ona o uspostavljanju sistema nadzora nad platnim sistemima, takozvanog “oversajta”. Ovakav nadzor ne spada pod ovlašćenja Centralne banke, a donošenje odluke, kako tvrde naši izvori, nije  razmatrao Upravni odbor banke, niti su u konsultacije  bile uključene institucije Republike Srpske. 

S obzirom da “oversajt” podrazumijava nadzor nad svim novčanim tokovima i u Republici Srpskoj, i u FBiH, stav entiteskih vlasti je, u najmanju ruku, trebalo da bude saslušan, što se, kako saznajemo, nije desilo. Na adresu Centralne banke smo nekoliko puta slali pitanja u vezi sa uspostavljanjem sistema nadzora platnih sistema. Odgovor nam nikad nisu poslali.

Centralna banka se, kako saznajemo, sa vlastima u Srpskoj nije konsultovala ni oko uvođenja registra računa svih građana u BiH, iako je oprema za funkcionisanje registra već nabavljena. Iz Centralne banke nam, ipak, ne odgovaraju kako će registar funckionisati, i da li će fizička lica znati da li se i kome prosljeđuju podaci o njihovim računima, s obzirom da i to prekoračuje ovlašćenja CB. 

Iz te institucije nam nisu poslali ni pojašnjenje u koje svrhe će podaci o privatnim računima biti korišteni, niti da li se tim ugrožava odnos povjerenja između klijenta i banke u kojoj je račun otvoren. Iako u Centralnoj banci tvrde da su sve odluke koje donose transparentne, na njihovoj web stranici objavljena je samo odluka o uspostvaljanju registra računa poslovnih subjekata. O registru računa fizičkih lica, u kojem bi trebalo da se nađu podaci o računima svih građana u BiH, ne piše ništa.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.