Ne mjesto gdje se štiti vitalni nacionalni interes

Cvijanović: Vijeće naroda postalo mjesto političkih blokada

  • 16.06.2020. 14:26

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je evidentno da je Vijeće naroda Republike Srpske postalo mjesto političkih blokada, a ne mjesto gdje se štiti vitalni nacionalni interes.

Cvijanovićeva je naglasila da to dokazuje sama činjenica problematizovanja rebalansa budžeta ili stavljanje primjedbe da su određena sredstva zadržana ili prebačena na drugu stavku u skladu sa nalogom revizije, što pokazuje da ne postoji sluh za pravo rješenje ili dogovor, nego se prosto želi blokirati cijeli proces.

"Sklona sam da vjerujem da uopšte ne treba gubiti vrijeme na bilo kakva usaglašavanja, nego jednostavno koristiti sve mehanizme koje je Ustav dao, a Ustav je rekao da se treba okončati u krajnjoj istanci na Ustavnom sudu", rekla je Cvijanovićeva komentarišući činjenicu da zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata nije postigla saglasnost ni o jednoj tački za koju je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda, zbog čega će svi predmeti biti upućeni Ustavnom sudu Srpske na dalji postupak.

Ona je ocijenila da se Vijeće naroda nastoji nametnuti ili staviti iznad Narodne skupštine Srpske, što je apsolutno neprihvatljivo, jer Vijeće naroda nije drugi dom parlamenta kao što je slučaj u FBiH ili na nivou BiH, već je institucija koja je naknadno uvedena da bi se štitili vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

"Nastojanje da se stave iznad vidi se po činjenici da je Vijeće naroda, iako je Narodna skupština recimo prema Ustavu samo imala mogućnost da potvrdi ili ne uredbe sa zakonskom snagom koje donosi predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja, otišlo dalje pa predlažu određene amandmane, a ako biste im tako nešto uskratili onda bi se žalili Ustavnom sudu, vjerovatno BiH, da su izuzeti iz određenog procesa odlučivanja i slično. Sve je to politička igra", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je važno da sistem bude djelotvoran, ali da on to nije, ukoliko ima blokade ove vrste, za koje su niz godina uglavnom odgovorni bošnjački delegati.

"Očekujem od Ustavnog suda da će odraditi svoj dio posla i da će nakon toga stupiti na snagu akti koje osporavaju", zaključila je Cvijanovićeva. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.