Cvijanović: Preambiciozni uslovi za dobijanje statusa kandidata

  • 08.01.2021. 21:13

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su za BiH postavljeni preambiciozni uslovi za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što je vidljivo iz 14 koncipiranih prioriteta EU.

"Imamo 14 koncipiranih prioriteta EU koji izgledaju tako kao da nisu željeli da se bilo gdje pomaknemo na evropskom putu. Da su željeli da se pomaknemo na ovom putu onda bi četiri, pet prioriteta bilo postavljeno sasvim drugačije ili ih ne bi bilo, ili bi bili uspostavljeni na kraju faze u pristupnim pregovorima", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da, nakon dobijanja kandidatskog statusa, slijedi najteži, najodgovorniji i najobimniji dio posla gdje se može pokazati kapacitet institucija.

"Nepravedno smo zaustavljeni postavljanjem 14 prioriteta od kojih se sedam, osam može rješavati da je atmosfera u Sarajevu drugačija, odnosno da se ne blokira mehanizam koordinacije, niti uloga entiteta i kantona", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Prema njenom mišljenju, BiH je trebalo dodijeliti status kandidata na osnovu nekoliko ispunjenih prioriteta.

"Kandidatski status poboljšava poziciju u komunikaciji sa EU i daje bolju mogućnost kada je riječ o korištenju evropskih sredstava. Međutim, nakon statusa kandidata može se čekati 15 godina da se dobije datum za pregovore, jer EU diktira tempo", kaže Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da EU nije spremna za bilo kakvo proširivanje, ali da se BiH treba kretati evropskim putem.

Predsjednik Srpske je ponovila da BiH evropskim putem ne može ići sa visokim predstavnikom.

"OHR nije spreman da ode iz BiH, jer postoje dvije, tri evropske zemlje koje nisu spremne za odlazak ove kancelarije, a o vanevropskim zemljama ne treba ni pričati. Oni misle kako putem OHR-a mogu urediti stvari u BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ne smiju biti zaboravljene teške nepravde prema Republici Srpskoj, ali se mora voditi računa kako da ojača.

"Bez obzira na sve moramo razvijati Republiku Srpsku, graditi auto-puteve, škole, vrtiće, mostove i sve što je neophodno. Moramo jačati privedu i politički jačati i stasavati, jer neko u BiH nije odustao od svojih ciljeva. Primjer jeste i izjava Bakira Izetbegovića /SDA/ da je Ustavni sud BiH poluga u rukama njegovog naroda što je stravično, a, nažalost, prošlo je nezapaženo jer svi znaju da je to tako", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je od izuzetnog značaja dobar odnos Srpske sa Srbijom i Rusijom.

"Prioritetno nam je važna veza sa Srbijom - infrastrkturna, ekonomska, kao i da imamo političko razumijevanje. Takođe, odnosi sa Rusijom su odlični i pored nastojanja da budu pokvareni", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da jako cijeni to što Rusija nikada nije imala politička uslovljavanja, niti je bilo teških tema.

"Uvijek smo gledali kako da prevaziđemo probleme, a jako cijenim njihovu dosljednost u odbrani dejtonske pozicije Republike Srpske. Želimo dobar odnos i sa ostalima ukoliko poštuju ustavnu poziciju Srpske", zaključila je Cvijanovićeva. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.