Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Incko odlučio da dodatno zatruje odnose u BiH

  • 10.02.2021. 22:09

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je visoki predstavnik Valentin Incko odlučio da dodatno zatruje sve odnose u BiH, kao da nisu već dovoljno zatrovani, te da je počeo da vrijeđa kolektivitet.

"To ne trpim, zato što ni prema jednom narodu na planeti ne trpim da se priča na taj način, da neko drugi drži lekcije šta je tom narodu bolje, osim onih koji su pripadnici tog naroda. Onda mi možemo biti bezobrazni, pa da se vratimo unazad i da se bavimo i Prvim i Drugim svjetskim ratom i drugim stvarima, ali nećemo", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Incko nema pravo da govori na taj način o jednom narodu, te dodala da je prešao crvenu liniju kada je rekao da nije on taj koji je nametnuo kolektivnu odgovornost, nego da je Republika Srpska teret Srbima.

"Kao Austrijanac, bez obaveze prema Austriji, koji je postavljen na takvu poziciju, odlučio je da nama drži predavanje i da nas vrijeđa. To su stvari koje se ne rade. Pridržavam se toga i nikada nisam izrekla uvreda na račun bilo kojeg naroda, ma šta mislila o pojedincima tog naroda i kako oni obavljaju svoj posao", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je stalno izložena neprincipijelnim pritiscima, raznim maltretiranjima, počevši upravo od visokog predstavnika koji je izašao iz okvira pristojnosti, a i okvira koji kaže da ne smije biti ostrašćen, da bi uz sve to počeo da vrijeđa narod i kolektivitet.

"Ako se mi tako suzdržavamo da ne vrijeđamo jedni druge, a imali smo taj rat, zašto bi on koji je došao iz Austrije nama držao predavanje o tome ko je kakav i ko je kome teret. Mi smo pod pritiskom i tu se stvari komplikuju", navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je u tome maligni uticaj i visokog predstavnika i takvih politika koje ljudima ne dozvoljavaju da normalno obavljaju svoje funkcije, tjeraju na prenos nadležnosti i primoravaju da se nešto radi na nivou BiH iako je Ustav rekao da se radi na nivou Republike Srpske.

"Republika Srpska je stalno pod pritiskom i stvari će se uvijek komplikovati dok god svijet ne bude htio realnim očima da gleda na ono što se dešava ovdje", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je visoki predstavnik instrument koji treba da poljulja odnose u BiH, ali i da je lobista bošnjačke politike.

"NJegovo pravo i obaveza jeste da štiti ono što mu je dato u međunarodnom ugovoru i zato ne trpim da se vrijeđaju narodi, da se jednom narodu govori šta on treba da radi, naročito kada se na taj način petlja neko ko dobija dobru 'masnu' platu u BiH i ko treba da se drži svog mandata i pomaže pomirenju, boljem razumijevanju i boljoj implementaciji određenih aspekata mirovnog sporazuma", rekla je Cvijanovićeva.

S obzirom na to šta Incko promoviše, predsjednik Srpske je rekla da je ona veći Evropljanin od Incka i da je njoj više stalo da se BiH kreće ka EU, ali ne na načina da Republika Srpska bude ogoljeno drvo i da tako ide prema EU.

Ona je napomenula da njen i interes politike koju zagovara jeste da EU treba da bude cilj decentralizovane BiH i da ima iste aršine kao i prema drugim članica koje su decentralizovane, kao što je Španija, Belgija i druge.

"Mi hoćemo iste aršine, a ne da neko proces evropskih integracija koristi da nas razvlašćuje i da nas preoblikuje u okviru BiH, te da od decentralizovane napravi centralizovanu zemlju", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da bi odnosi u BiH bili bolji da nema visokog predstavnika, jer se određene političke partije iz Sarajeva stalno pozivaju na njega.

Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska želi da sarađuje sa svima i da koordiniše, te da je prihvaćena i obaveza Evrope da se napravi mehanizam koordinacije.

"Napravili smo mehanizam, ali ga ljudi u Sarajevu ne žele, jer je on za njih podsjetnik da je država decentralizovana, a oni hoće svoju centralizovanu zemlju. Međutim, neće je dobiti, jer to ne žele ni Hrvati ni Srbi", poručila je Cvijanovićeva.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм